Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Жилищното строителство отново е в подем и в Горна Оряховица

  11.02.2019 10:55
Жилищното строителство отново е в подем и в Горна Оряховица

За първи път след кризата в строителния бранш в Горна Оряховица започва строителство на голяма жилищна кооперация. Тя ще се строи на частните терени срещу параклиса в квартал „Пролет”. Мястото досега се ползваше най-вече от гостуващи атракциони – лунапарк и цирк, както и от новогодишната сцена на Общината. Строителството започва в края на месеца и се очаква да приключи до една година. Собственик на терените и инвеститор на обекта е „Зони” ЕООД – първата фирма, която се осмели да пробва с изграждане на жилища в Горна Оряховица. Засега експериментът се оказва успешен, въпреки някои сериозни пречки.
Много години, дори след като браншът започна да се възстановява от кризата, ново жилищно строителство в Горна Оряховица нямаше. Въпреки че търсене на имоти има, а и потенциал за инвестиране също. Една-две малки кооперации и няколко къщи в така наречения Квартал на богатите изчерпват списъка от нови обекти. Докато в същото време индустриалното строителство очевидно е в подем.


„Вероятно предпазливостта и страхът от непремерени рискове е повлиял на колегите, които концентрират усилията си най-вече във Велико Търново. Донякъде те са прави, защото е отчетлива тенденцията горнооряховчани да купуват имоти в областния град, въпреки че работата им е в Горна Оряховица. В това няма много логика – да се стремиш към нещо, което е много по-скъпо и по-неудобно за живеене, но е факт. Вероятно затова ново жилищно строителство в Горна Оряховица почти няма”, обяснява управителят на „Зони” Николай Величков.
Самият той също започнал предпазливо, въпреки насърченията на някои брокери, които го убеждавали, че търсене ще има. Купил един терен откъм северната част на „Васил Левски”, после още един, но не посмял да започне голямо строителство. Първо изградил една бутикова кооперация с пет апартамента, офис, търговска част и гаражи. Прогнозите на брокерите се оказали верни и обектите са продадени много бързо.
„Заложихме на качествени материали и добра работа. Продаваме апартаменти на 420 евро на квадратен метър след Акт 14. Получава се разлика от около 50 евро в продажната цена на ново и старо строителство. Но в един апартамент на 30-40 години трябва да се подмени всичко. Така че реално новото строителство не излиза по-скъпо”, обяснява Николай Величков. Той е категоричен, че работи само с най-добрите материали на пазара и не прави компромиси с качеството. Планираната нова сграда е с разгърната площ от 2761 кв. м. Обособени са 23 апартамента между 60 и 96 кв. м. Ще има два магазина, като търговската площ е общо 203 кв. м. Предвидени са 10 гаража и 20 паркоместа. В сградата ще има асансьор, газ, ПВЦ дограма „Златен дъб”. Материалите, които ще бъдат използвани, са на „Баумит”, „Сика”, „Винебергер” и „Хьорман”. Сградата ще е с енергиен клас А+, противопожарна инсталация, видеодомофони, оптични кабели до всеки апартамент за интернет и кабелна телевизия. Общите части и стъпалата са с гранитена облицовка, цокълната част с травертин. Апартаментите се издават на гипсова мазилка, замазка, ел. и ВиК инсталации. По желание на клиентите, срещу допълнително заплащане, могат да се направят всички довършителни работи, както и отоплителни инсталации и обзавеждане.
Напълно съгласни с предимствата на новото строителство са и първите му клиенти. Без реклама и без никакви усилия първата сграда е разпродадена, а доволните купувачи довели нови клиенти за вече планираната голяма кооперация в другата част на поляната.
Фирмата е готова проектно и документално за строителство и то трябва да започне до месец. Дали бъдещите собственици, които вече проявяват сериозен интерес към проекта, ще влязат веднага в новите си апартаменти зависи най-вече от „Енерго Про”. Оказва се, че енергийният доставчик продължава практиката да бави с месеци, дори години присъединяването на нови обекти към мрежата. За проблема е писано и говорено много, но до решаването му, поне в Горна Оряховица, не се е стигнало.
Две години след подаването на искане за присъединяване и година след подписването на договор с „Енерго Про Север” малката кооперация, изградена на ул. „Васил Левски” № 1, още очаква свързване с електропреносната мрежа. Реално всичките апартаменти са продадени, дори са обзаведени от новите собственици. Те обаче не могат да заживеят в новите си домове, защото кооперацията още не е вързана към мрежата на „Енерго Про” и ползва временен ток, който е достатъчен само за осветление. Реално всички са губещи – хората не могат да се настанят в жилището си, строителят не може да въведе обекта в експлоатация и да финализира продажбите, Общината не може да събира данък-сгради, а дори и „Енерго Про” губи, защото не получава пари от потенциалните си клиенти. Две години след началото на сагата като че ли има светлина в тунела и може би скоро ще се сложи край на разправиите. Но все пак всичко зависи от доброто желание на енергийната фирма.
Николай Величков и неговата фирма „Зони” купуват терена през 2017 г. и към края на годината започва реалното строителство. Още преди това пуска искане до „Енерго Про” за присъединяване към мрежата. Започва едно превъртане на документация, което в крайна сметка завършва с подписване на договор на 24 април 2018 г. Веднага е платена таксата от 3000 лева, но енергийният доставчик не бърза да започне реална работа по обекта. След няколко месеца чакане Величков предлага той самият да изгради съоръжението и да го дари на „Енерго Про”. Но получава категоричен отказ. Строителят се надява да пришпори събитията, за да довърши сградата и да я въведе в експлоатация. Новите собственици искат да се нанесат. Съседите искат да се оправи тротоара, но преди Енергото да прокопаят, това няма как да стане. В момента всички чакат. Преди няколко дни „Енерго Про” все пак са внесли проекта си в Общината, за да им бъде издадено разрешение за строеж.
„Искрено се надявам, че от тук нататък ще се започне сериозна работа и чакането беше дотук. С натрупания опит вярвам, че ще успеем да скъсим значително сроковете за новия ни обект и няма да се повтаря тази протяжна сага”, оптимист е Николай Величков. Той не пропуска да отбележи и доброто партньорство с проектанта. „Архитект Пламен Пенев помогна много, за да сме готови толкова бързо за строителство. Радвам се, че работя с млад човек, при това горнооряховчанин, който се отнася толкова отговорно към задачите си”, коментира Величков.
Жилищното строителство има добри перспективи. Цените няма да намаляват, защото има търсене, прогнозира Величков. Той е в бранша от близо 15 години. Започнал с малка строителна бригада и постепенно се наложил като един от най-сериозните горнооряховски строители. Фирмата е работила по много знакови обекти в региона. Нейно дело са новата сграда на „Ден и нощ” в Горна Оряховица, на „Кармела” във Велико Търново. „Зони” ЕООД е направила новото хале на САГА, разширението на АСТ – базата за гуми „Кордиант”, саниране на „Захарна фабрика”. Досега жилищното строителство е било по-слабо застъпено, но фирмата строи две къщи в Квартала на богатите и вече инвестира в свои сгради в северната част на квартал „Пролет”.
„Кварталът е истинският център на Горна Оряховица, защото тук има най-много активни хора и в същото време има възможност за изграждане на добра инфраструктура. Ако искате да отидете в Общината, доста ще се потрудите да си намерите място за паркиране, докато тук решаваме проблема с паркирането още преди началото на строителството”, обяснява оптимизма си за развитие на жилищното строителство Николай Величков.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
строителство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати