Вторник, 04 Oct 2022
            
Култура

Излезе книга за историята на Дединци

  06.01.2019 00:48
Излезе книга за историята на Дединци

В навечерието на Рождество Христово от печат излезе книжка 6 на Краеведската поредица „Моят роден край“ на библиотеката при НЧ „Иван Вазов-1893“ в Първомайци. „За Дединци и дединчани“ е с автор Васил Пенчев – бивш преподавател в НВУ „Васил Левски“, към момента пенсионер.
Краеведското проучване за село Дединци включва историческа справка за селото и в същинската си част разказва за 68 родословни дървета на всички родове на селото. Работата по книгата отнела на автора й 6 години за проучвателска дейност и близо година за написването и редактирането.
В 472-те страници на книгата се съдържа и богат набор от снимки, които авторът е събирал от жителите на Дединци. С огромна любов и признателност към дедите си Васил Пенчев споделя интересни факти за родовете в селото - всеки един член на даден род е описан кога е роден, кога е починал, с какво се е занимавал, какви наследници е оставил.
Редактор на поредицата е Теодора Миновска, секретар на читалището в Първомайци. Тя направи и основната езикова и техническа редакция, за да може книгата по-скоро да види бял свят, да стигне до нетърпеливите читатели, които с интерес са следили целия процес на написване и са помагали със сведения за своите семейства.


Ключови думи
Дединци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати