Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Национално състезание по природни науки проведоха във Велико Търново

  02.12.2018 17:02
Национално състезание по природни науки проведоха във Велико Търново

Домакин на XI Национално състезание за ключови компетентности по природни науки бе през почивните дне ОУ ``Димитър Благоев`` във Велико Търново. Целта на състезанието, което е в календара на МОН, е да да се стимулира усвояването на ключови компетентности по природните науки в училищното обучение, като на учениците се осигури възможност да защитават собствена позиция по актуални за обществото проблеми, покажат оригинално мислене, представят авторски идеи , използват ключови компетентности при решаване на проблеми в непозната ситуация.
Общо 60 деца от 26 общини пристигнаха във Велико Търново за състезанието. Чрез жребий те бяха разпределени в 10 отбора. Старата столица бе представена от ученици от ОУ ``Бачо Киро``, СУ ``Емилиян Станев``, ПМГ ``Васил Друмев`` и ЧПГ ``АК - Аркус``, а отбори с търновски представители се класираха на I и II място.
Търновчета имаше и в тима, грабнал специалната награда на ``Лактима`` ЕАД. Тя бе присъдена за най-нетрадиционно решаване на задача. Отличието връчи производственият директор на ``Лактима`` Стоян Стоянов.


В два кръга – теоретичен и практически, протече надпреварата. В рамките на състезанието учениците решаваха казус с открадната картина. Според председателя на оценяващата комисия – доц. д-р Мая Гайдарова от Софийския университет, децата са показали изключителна работа в екип, креативност и въображение при справянето със задачите.

Според нея МВР може да разчита на вече добре подготвени кадри. Доц. Гайдарова благодари на домакините в лицето на Община Велико Търново, РУО и ОУ ``Димитър Благоев`` и неговия директор Надя Владимирова за създадените условия за състезанието.
Специална награда бе връчена и от името на кмета на Старата столица Даниел Панов. 


Ключови думи
Лактима природни науки
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати