Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Децата на Горна Оряховица откриха обновения площад „Георги Измирлиев“

  02.11.2018 14:56
Децата на Горна Оряховица откриха обновения площад „Георги Измирлиев“

Децата на Горна Оряховица прерязаха лентата на обновения площад „Георги Измирлиев“ в града. Протокола разчупи председателят на парламентарната група на ГЕРБ и представител на Великотърновска област в настоящето Народно събрание Цветан Цветанов. Той, заедно с кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, асистираха на момчетата и момичетата, като по този начин ги направиха съпричастни към един от най-мащабните ремонти през последните десетилетия.  



Освен Цветанов, церемонията по официалното откриване на обновения площад уважиха инж. Даниел Панов -. председател на УС на НСОРБ в България, евродепутатът Ева Майдел, народните представители Станислава Стоянова и инж. Клавдия Ганчева, областният управител проф. Любомира Попова, Иван Даскалов и Михаела Христова от „Политрейд Кънстръкшън“ ЕООД, изпълнител на I етап от проекта, Красиимр Гатев от ДЗЗД „Обнова“, извършило строителния надзор,  арх. Константин Косев от ДЗЗД „Горна Оряховица“, на което бе поверен авторският надзор, представители на инситуции, кметове и гости от съседни общини. 



На прага сме на едно събитие, което дълги години се очакваше от съгражданите ни. Приключва най-мащабната реконструкция, случила се през последните 40 г. Заедно - парк „Детски кът“ и площад „Георги Измирлиев“, обновяват изцяло градската среда. Искам да благодаря на правителството на България и на МРРБ, на Управляващия орган, че дават възможност малки градове да се развиват и да се обновяват. Това е важен проект, свързан с хората на нашия град.

Най-важното, което бяхме заложили, беше достъпната среда. Много питания имаше от майки. Смятам, че заложеното е изпъленно изцяло и всяка една точка от площада има достъпна среда. Другото – повече кътчета за отдих, също спазихме. Поливните системи добавят още към добрия облик на градската среда. Благодаря на екипа на проекта – усмихнатите лица днес доказват, че са си свършили работата, на изпълнителите, че свършиха работата си добре и в срок, на надзорника и проектанта за това, че осъществиха един съвършен проект. Да ни е честито и да пазим, обърна се към горнооряховчани кметът инж. Добромир Добрев.

За мен е чест, че днес откриваме площада след добре свършената работа на екипа, работил по проекта. Това подобрява средата за живеене, дава самочувствие на жителите на Горна Оряховица. Това, което направиха кметът и администрацията,  бе да се възползват от европейската солидарност и да подготвят проекти, които да бъдат на стойност около 10 млн. лв. В първия финансов програмен период Горна Оряховица бе изключена от възможността да кандидатства по подобни проекти. Благодаря и на кмета Даниел Панов, защото когато се водеха финалните преговори за общините, които да влязат в тази програма, той като председател на НСОРБ направи нужното Горна Оряховица да може да се възползва от европейската солидарност. Без тези 10 млн. лв. нямаше да има подобряване на живота в Горна Оряховица. Направете съпоставката – 30 млн. лв. е бюджетът на Община Горна Оряховица. 600 хил. лв. се заделят всяка година от бюджета за капиталови разходи. Къде са 600 хил. лв., къде са 10 млн. лв., риторично попита Цветан Цветанов, който също честити на горнооряховчани новата придобивка.

Той припомни и за целевите средства, осигурявани 2015 – 2016 г. за Горна Оряховица в размер на над 2 млн. лв. Трябва да дадем висока оценка и на правителството и МРРБ, защото през последните няколко години около 15 млн. лв. са за инфраструктура от републиканската пътна мрежа, свързваща общината с останалите във Великотърновска област. Днес всеки от нас трябва да знае – предстоят европейски избори през 2019 г. Предстои утвърждаването на новата финансова рамка за новия период. Ако страната ни е достатъчно стабилна, това, което е предвидено в бюджета за новия финансов програмен период, за кохезионна политика за страната ни са предвидени 8% повече от досегашните. Това са около 2 млрд лв. повече за българските общини. Важно е да се знае, че след излизането на Великобритания от ЕС общият бюджет за ЕС ще бъде  -5%, но за България са предвидени +8%.  Затова молбата ми е да бъдете активни европейски граждани, защото се нуждаем от силна и обединена Европа, от това да съхраним проекта ЕС. А това става с нашия глас, когато трябва да дадем подкрепата си за Европа и за силната местна власт. Благодаря на кмета инж. Добрев, на всички, които сте го подкрепяли през годините и най-вече на тези прекрасни деца. Те ще станат едни достойни и добри граждани на страната ни, каза още Цветан Цветанов.
На добър час на всички пожела и евродепутатът Ева Майдел, по думата на която днес Европа е в Горна Оряховица.


Завършеният обект „Реконструкция, модернизация и въвеждане мерки за енергийна ефективност на площад  „Георги  Измирлиев“  в Горна  Оряховица” бе реализиран  по  проекта „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., по който бе реконструиран и парк „Детски кът“.
По проекта са модернизирани централният градски площад и пешеходните подходи към него. В западно направление са изградени  каскади и сух фонтан, както и инфраструктурата за свободна WI-FI зона. В североизточната част на площада е предвидено място за временна търговия и други мероприятия, свързани с обществената активност. В южната част на пешеходната зона е изградена  детска площадка. В централната част на площада е оформено място за подвижна сцена за провеждане на спортни и културни мероприятия. Засадени са дървесни  видове  с  малка  коренова  система  и  широка  корона. 


Около  дърветата   са разположени    места  за  сядане,  а  в  оформените  зелени  площи  има  красиви  цъфтящи растения. В зелените площи са изградени поливна система и капково напояване. Доставено и монтирано е градинско и парково обзавеждание - пейки, кошчета за отпадъци и перголи. Монтирани са три броя фонтанки за питейна вода. Изградени са рампи, които осигуряват достъпна среда на хора с увреждания. Монтирана е система за денонощно видеонаблюдение. С цел подобряване организацията на движение е изградено кръгово кръстовище.

Строителството на обект „Реконструкция, модернизация и въвеждане мерки за енергийна ефективност на площад „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица” включва етапите „Реконструкция,  модернизация  и  въвеждане  мерки  за  енергийна  ефективност  на  площад „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица - І етап – Същинско площадно пространство“ и „Реконструкция,  модернизация  и  въвеждане  мерки  за  енергийна  ефективност  на  площад „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица – ІІ етап - Кръгово кръстовище по обхвата на републикански път ІІ-53 „Поликрайще – Горна Оряховица – Лясковец – Елена –Сливен – Ямбол – Средец“, републикански път ІІІ-514 „Камен – Горна Оряховица – Велико Търново“. Първия  етап  изпълни  „Политрейд  Кънстъркшън“  ЕООД,  гр.София,  а  втория  –  „Еко Традекс Груп“ АД, гр.Хасково.



Общата стойност на проекта „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, договор № BG16RFOP001-1.027-0003-C01, е 5 988 104,86 лева. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОПРР, възлиза на 5 634 302,91 лева, от които 85% е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15% представляват национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Освен средствата по ОПРР за успешната реализация на проекта бяха предвидени допълнително 353 801,95 лева - съфинансиране  от Община Горна Оряховица.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
площад
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати