Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Две паралелки с по две специалности пуска Хуманитарна гимназия за следващата година

  25.10.2018 12:59
Две паралелки с по две специалности пуска Хуманитарна гимназия за следващата година

Две паралелки с по две специалности пуска ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ за следващата учебна година, сподели  от трибуната на Общинския съвет новият директор на учебното заведение Павлин Витанов. Едната паралелка ще бъде с хуманитарна насоченост, а другата ще бъде в медицинско направление.
„Желая Хуманитарна гимназия да се развие още през следващата година с пълен прием в две паралелки. Едната специалност в професионалната паралелка остава „Терапия и рехабилитация“, за другата водим преговори с работодатели, Лекарския съюз и още една браншова организация каква точно да бъде специалността. Неофициално мога да кажа, че получихме дарение за оборудване на специализиран кабинет, което не е оформено документално, но апаратурата вече е при нас“, сподели Павлин Витанов.
Относно хуманитарната паралелка, в нея ще бъде запазена специалността „Журналистика“. За второто направление са водени преговори с доскорошния декан на Историческия факултет проф. Иван Тютюнджиев, който за съжаление почина внезапно. Вече са проведени разговори и с временното ръководство на факултета.
„В разговор съм с неговия заместник каква точно да бъде втората хуманитарна специалност, да предложат те. Защото имаме Хуманитарна гимназия, имаме хуманитарен университет. Тези ученици, които завършват при нас- да се запишат там. Няма деца при нас, няма деца и при тях. Нека да предложат такава атрактивна специалност, заедно с журналистиката“, допълни Павлин Витанов.
Изказването му беше по повод необходимостта от дофинансиране на гимназията в размер на 15 000 лв. Сумата беше гласувана единодушно от местния парламент, но в залата се породи дискусия за съдбата на училището. Общинските съветници констатираха състоянието на гимназията.
Николай Цонев от ВМРО сподели, че намаляването на децата е свързано с липсата на интерес към хуманитарните специалности. Според председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов обаче нещата не стоят така.
„Не съм съгласен с твърдението на колегата. В момента най-желаните специалности са „Психология“ и „Педагогика“. Държавата има нужда от такива кадри“, сподели Спирдонов.
По традиция от трибуната се изказа и проф. Михаил Харалампиев, който изрази надежда, че ситуацията за гимназията ще се подобри. Той припомни на всички значението на Хуманитарна гимназия и не пропусна да каже, че тя е втората след Априловската гимназия. Мирослав Трифонов от Реформаторския блок също подкрепи искането за дофинансиране, но обясни, че не бива всички да си затварят очите за проблемите. Стефан Михайлов от „Царевград за Велико Търново“ обаче контрира всичките си колеги.
„Кой родител ще запише детето си в Хуманитарна гимназия, след като всички тук дискутираме постоянно дали ще закриваме или не училището“, каза от трибуната Михайлов.
Във връзка с изказванията директорът на училището Павлин Витанов сподели, че действително децата в училището са малко, но по думите му те се чувстват добре в гимназията и получават качествено образование.
„3 деца от 8-ми клас спечелиха трета награда в конкурса „Книгата, която няма да забравя“. Забележете, тези деца четат с желание. Те се събират заедно и четат, обсъждат уроците си. Постоянно работим с децата, имаме постоянно събития. Не съм се представял пред обществеността, защото искам да представя дела, а не думи. Моята конкретна цел е да работя, за да може следващата година да не искаме дофинансиране“, сподели Павлин Витанов.
Той беше поздравен за изказването си от общинските съветници, които изразиха надежда, че училището е на прав път.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Хуманитарна гимназия сесия Павлин Витанов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати