Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Промилът за такса смет за Велико Търново не се променя, но разходите за чистене се увеличават

  19.12.2019 16:18
Промилът за такса смет за Велико Търново не се променя, но разходите за чистене се увеличават

Да не променя промилът за такса смет за населените места в община Велико Търново, реши днес на последната си сесия за годината местният парламент. Той остава в същия си размер, какъвто е от 2008 г. насам. Предложението бе прието, въпреки нарастващия от 5 години насам дефицит в перото за сметосъбиране и снегопочистване. 8,780 млн. лева ще струват тези дейности през 2020 г. в приетата план-сметка за необходимите разходи на Общината. От тях малко над 5 млн. са за поддържане на чистотата, а 1,2 млн. са за снегопочистване.

Тази точка от дневния ред разбуни духовете. Калоян Янков от „Демократична България” възрази, че няма достатъчно аргументи и обосновка за планираните разходи и директно попита колко пари ще получи фирмата на Любен Велчев. Стоян Витанов от БСП обвини управляващите, че ги е страх да вдигнат промила, което е трябвало да става по малко и постепенно, за да не влизаме в спиралата на увеличаващ се дефицит.

 Отпада 10 %-та отстъпка за платилите целия местен данък до 30 април, решиха още местните парламентаристи. Причината – така ще влязат още 400 000 лева в местния бюджет. Калоян Янков предложи отстъпката да бъде намалена на 5 %, но това не бе прието. Още повече, че през изминаващата година от 55 % от юридическите лица са се възползвали от тази отстъпка.


Ключови думи
сесия последна местния парламент Калоян Янков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати