Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Промяната в Наредбата за кучетата премина само на първо четене

  29.08.2019 12:30
 Промяната в Наредбата за кучетата премина само на първо четене

Промяната в Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета на територията на община Велико Търново мина само на първо четене. Гласовете на местните парламентаристи не достигнаха това да се случи и на второ четене, тъй като според изискванията положителен вот трябва да са дали повече от половината съветници. Днес това направиха 17 души, тъй като в залата имаше повече от десет отсъстващи. Затова гласуването на второ четене ще се проведе на следващото заседание.
До промените в наредбата се стигна след внесено предложение от Инициативен комитет на местна гражданска инициатива с председател инж. Миглена Петрова.
Конкретните предложения са да бъде създадена нова точка, която да забрани на стопаните да оставят кучетата си без надзор и затворени в превозните средства, застрашавайки техния живот. Предвижда се стопаните да могат да показват на контролните органи освен паспорта на кучето и негово копие. Освен това в текста се добавя,  че по алеите на градските паркове и градини  е разрешено преминаването с кучета-компаньони на повод с дължина до 2 метра, при спазване на изискванията, предвидени в ал.1. В наредбата се добавя и това, че на разрешените за разходка места собствениците на кучета са длъжни да осигурят спокойствие на живущите в района от 14.00 до 16.00 часа и от 22.00 часа до 7.00 часа. Промените в наредбата ще забранят на деца под 14-годишна възраст да разхождат едри и агресивни кучета над 25 килограма на обществени места.
Новите текстове предизвикаха и сериозна дискусия в Общинския съвет. Промените бяха остро критикувани от д-р Мавродий Калейнски, който подчерта, че не е редно деца да имат право да разхождат кучета. По думите му текстът трябва да бъде променен и такова право да имат само лица навършили пълнолетие.
„Каква отговорност ще носят деца на 14 години, ако се стигне до някакъв инцидент в парка? С приемането на тази наредба ние даваме право на лица, които не носят отговорност за своите действия и не ги съзнават да водят със себе си домашни кучета, които също не могат да носят отговорност за своите действия. Категорично ви моля да променим това. Не чух нито един юридически аргумент да не е 18 години. Това е грешка, нека да я оправим. Ако наистина греша ще се извиня, но смятам, че дълбоко грешим, приемайки тези текстове“, сподели д-р Калейнски от ДСБ.
По темата се изказа и Мирослав Трифонов, който призова парковете „да не се превръщат в кучкарници“. По думите му градът е разделен в мнението си по отношение на кучетата, затова трябва да се намери компромисен вариант и за двете страни. Той призова всички собственици на кучета да съблюдават за спазването на новите правила и да сигнализират своевременно при нарушения.
 


Ключови думи
сесия кучета д-р Калейнски
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати