Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Започват разкопките в последната непроучена част от форума на Никополис ад Иструм

  26.08.2018 14:57
Започват разкопките в последната непроучена част от форума на Никополис ад Иструм

В понеделник започват разкопките в последната непроучена част от форума на Никополис ад Иструм. Югозападният ъгъл е бил малък площад, който оставал от западната страна на булевтериона.
Той един вид дублира големия градски площад, но с каква цел не може да се каже. Това е архитектурно решение. Оказва се, че в късната Античност, когато вече Никополис престанал да съществува като селище от градски тип и градската администрация се изнесла в новооснования град на Царевец в Търново, на хората, които продължили да живеят тук, по някаква причина са им пречели тези нападали от колонадата архитектурни детайли, обясни ръководителят на разкопките – директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов.
Хората избрали най-лесния начин – изкопали са ями, набутали са детайлите вътре и после са заравнили пръстта. За голям мой късмет като архитектура и градоустройство е ясно. Но продължавам да изваждам многобройни детайли, миналата година бяха над 100. В един следващ момент те ще са много добре дошли за анастилозата, която би могла да се направи, т. е. повдигането на оригиналните детайли на местата, на които са били, а липсващите части се запълват със съвременни материали. Така че това е целта – допроучването на югозападния ъгъл, с което може да се каже, че форумният комплекс е изцяло проучен, работено е върху цялата му площ, обясни още д-р Църов.
Разкопките ще продължат 5 седмици и се финансират с 20 хил. лв. от държавата.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Никополис Църов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати