Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Хермес върху гема от розов яспис откриха в Никополис

  12.10.2019 03:28
Хермес върху гема от розов яспис откриха в Никополис

Гема от розов яспис с изключително фино изображение на Хермес - бога на търговията, лъжците и крадците, е най-интересната находка тази година при разкопките в Никополис ад Иструм, съобщи за „Кореспондент” директорът на РИМ - Велико Търново д-р Иван Църов. Тя е с диаметър 8 мм и е била поставена върху пръстен. За последните 40 години това е едва втората гема, открита в римския град. Затова пък с нея се обогатява колекцията от геми в Историческия музей от периода на Римската империя, която наброява вече 57 екземпляра.
„При гемите изображението е вдлъбнато и за да се направи, длетата би трябвало да са със специално закаляване на метала. Технологията е много специфична и дълго време никой не я беше разгадал. Чест за нас е, че преподавателят във ВТУ Стефан Лазаров успя преди време да я възстанови”, коментира д-р Църов.
През този археологически сезон директорът на Историческия музей продължи проучванията на Малкия форум, намиращ се в югозападния ъгъл на форумния комплекс. По-точно на ямата, пълна с архитектурни детайли, която разкри през миналата година. Разкопките започнаха на 2 септември с осигурено държавно финансиране от 24 хиляди лева и приключват в края на тази седмица. За последните три години от Малкия форум са извадени изпод земята около 200 големи и 1000 по-дребни фрагменти. Откритата площ на площада е 260 кв. метра, а целият перистил е с размери 32/25 метра.
Тази година археологът е попаднал на 30 архитектурни детайла – колони, цели капители, фризархитраф и корнизи, които са подредени така, че да бъдат изследвани от архитект. По-късно това ще позволи да се направи анастелоза, т. е. да бъдат поставени в естествената им среда, на точните места и с пълния им обем.
Открити са и 40 бронзови и медни монети с първоначална датировка от III - V век от новата ера. Тепърва върху монетите ще работи реставраторката Михаела Томанова, която също е на обекта.  
Добрите новини за село Никюп и Никополис ад Иструм продължават. В началото на седмицата стана ясно, че сдружение „Бъдеще за Никюп“, със съдействието на кметството и в партньорство с Регионалния исторически музей - Велико Търново, спечели проект „Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране”. Това писмо на двамата императори е издълбано върху камък, а надписът е открит през 1923 г. - натрошен на парчета, по които личат следи от огън. Писмото, макар и фрагментирано, се е пазило изключително добре. То е от изключително голямо значение за тогавашното население на римския град, а днес е важен паметник на античната култура по българските земи. Благодарение на проекта това послание на близо 2000 години ще бъде експонирано в автентичната му среда. Ще бъдат осигурени и всички условия за по-нататъшното му правилно съхраняване.
Целта, разбира се, е увеличаване на потока от туристи, както и задълбочаване на връзката между обект на културното наследство и местната общност в с. Никюп.
До надписа ще бъде поставена табела с оригиналния текст, както и преводи на български и английски език. Официалната церемония по награждаването и подписването на договора е насрочена за началото на ноември в София. Проектът е одобрен по програма на „ЛИДЛ България“ и е единствен от Великотърновска област, получил финансиране.
Ана Райковска

 


Ключови думи
Никополис Иван Църов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати