Събота, 08 Oct 2022
            
Култура

Релеф с гладиаторска битка намери д-р Иван Църов в Никополис ад Иструм

  03.09.2018 11:36
Релеф с гладиаторска битка намери д-р Иван Църов в Никополис ад Иструм

Релеф, изобразяващ гладиатори в битка, намери археологът д-р Иван Църов в Никополис ад Иструм. Сцената се датира към II – III в. и е сред редките находки – у нас има открити едва около десетина подобни изображения. Работната хипотеза е, че релефът е украсявал култов постамент, около който са били извършвани ритуали преди гладиаторските игри.
Динамиката в сцената прави релефа още по-интересен. Той показва битката между гладиатор и ретиарий – тип гладиатор, чието снаражение включва тризъбец и меч, докато класическият гладиатор излиза на сцената с къс меч.
Релефът е излязъл под настилката на малкия площад в югозападния ъгъл на форумния комплекс. Заедно с него археологическият екип на Иван Църов е попаднал и на няколко фрагмента с надписи също от II - III в. Релефът ще бъде отнесен в лабораторията на Регионалния исторически музей, за да бъде почистен и подготвен за евентуална анестилоза - повдигане на оригиналните детайли на местата, на които са били, а липсващите части се запълват със съвременни материали.
Разкопките в последната непроучена част от форума на Никополис ад Иструм започнаха миналия понеделник. Ще продължат 5 седмици, като се финансират с 20 хил. лв. от държавата.


Ключови думи
Църов гладиатори
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати