Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Главният архитект най-заможен сред горнооряховските управници, другите с повече кредити, отколкото спестявания

  07.08.2018 10:33
Главният архитект най-заможен сред горнооряховските управници, другите с повече кредити, отколкото спестявания

С нищо не се е подобрило благосъстоянието на управляващите Горнооряховска община, поне според това, което самите те са декларирали пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Кажи-речи никой не декларира нови придобивки или спестявания, затова пък всеки е с кредити. Най-заможна се оказва Аталия Братованова – главният архитект на Общината, която преди да поеме длъжността е имала и сериозна частна практика. Главните архитекти вече също подават декларации, както и управителите на болници и медицински дружества на държавна и общинска издръжка.
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество публикува ежегодните декларации за имущество и интереси по чл. 35, ал. 1, т. 1. и по т. 4 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), подадени до 8 юни 2018 г., както и встъпителните и финални декларации, подадени през периода от 1 януари до 31 юли 2018 г. от лица, заемащи висши публични длъжности. Декларациите са публични е всеки може да види на сайта на КПКОНПИ как се развива имотното състояние на избраниците му през годините.
Кметът инж. Добромир Добрев не е декларирал нищо като придобивка от 2017 г. Според предишната му декларация той е собственик на апартамент на ул. „Борима” в Горна Оряховица, има „Ауди” и „Пежо” и кредити – ипотечен за 7772 лв. и потребителски за 5000 лв. Според последната му декларация годишната данъчна основа от трудови правоотношения е 21 204 лв. от основен договор и 11 587 от договори извън него.
Заместничката му Деница Коева е получила миналата година наследство в Русенското село Николово. Тя вече има 1/8 от къща с двор в селото, и по ¼ от къща и гараж пак там. Годишната данъчна основа на зам. кмета по строителството е 18 361 лв. от трудов договор и 2727 от договори за наеми.
Зам. кметът по хуманитарните дейности Йорданка Кушева и съпругът й са си купили старо „Рено Сценик” през 2017 г. и това е единствената декларирана придобивка. Иначе годишната данъчна основа на Йорданка Кушева е 22 589 лв.
Николай Георгиев, който е зам. кмет по финансовата част, единствен от кметския екип декларира някакви спестявания – около 13 000 лева като налични средства и 7500 лв. банков влог. През годината на Георгиев му е прехвърлен апартамент и гараж в Монтана. Годишната данъчна основа на зам. кмета е 26 156 лв.
Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов си е купил „Пежо” на старо през тази година. Той е собственик на 1/6 от апартамент в Горна Оряховица и по ½ от къща в Първомайци и вила в Костел. Има кредит от 20 000 лева.
Главният архитект Аталия Братованова има на свое име доста имоти и дори сериозен автопарк. Тя притежава по ½ от апартамент и два гаража във Велико Търново, къща с двор в Миндя, апартамент в Равда. Има парцели в Къпиново и Лясковец. Собственик е на ½ от „Ауди 80”, „Шкода Румстър”, „Хонда CRV”. Нейна е и една „Шкода Фабия”. Архитект Братованова има банкови депозити за около 70 хиляди лева. Преди да започне работа в Общината тя е участвала в управлението на няколко проектантски дружества.
Шефът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов не е от спестовните, според декларацията му. Той има апартамент във Велико Търново, масивна лятна кухня и нива в Елена. На негово име са „Рено Меган” и „Форд Ка”, както и заеми за около 26 000 лева и кредитна карта за 10 000 лв.
Двамата горнооряховски депутати – Клавдия Ганчева и Явор Божанков,също  не се хвалят с големи придобивки през 2017 г. Народният представител от ГЕРБ и съпругът й Савадор Ганчев от години са собственици на два апартамента в Горна Оряховица и къща в Плевен, както и на нива и ливада в с. Кулина вода, Беленско. Двамата имат стар „Джип Гранд чероки”. Семейство Ганчеви е от спестовните и декларира налични средства и влогове за около 70 хиляди лева. Имат и ипотечен заем от 19 000 лв. Все пак и заплатите на двамата са най-високи. Годишната данъчна основа на Клавдия Ганчева е 48 400 лв., а на съпруга й – 27 хиляди лв.
Явор Божанков и съпругата му Симона през миналата година са станали собственици на гараж във Велико Търново и автомобил „Хюндай”. Явор Божанков има влогове за около 5000 лева, декларира влог и за сина си. Има и кредит от 35 800 лв. Неговата данъчна основа е 33 068 лв.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
декларации
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати