Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Ганчо Ламбев е новият Почетен гражданин на Свищов

  27.06.2018 17:02
Ганчо Ламбев е новият Почетен гражданин на Свищов

Ганчо Ламбев е новият Почетен гражданин на Свищов. Удостоверението за званието му бе връчено днес на тържествена сесия на Общинския съвет в града от председателя му д-р Кристиян Кирилов.


Ганчо Ламбев е роден през 1953 г. Средното си образование завършва през 1972 г. в ТМСС „Цанко Церковски“  в Павликени като машинен техник. През целия си живот живее в родното си село Царевец, община Свищов.
Ганчо Ламбев е три мандата общински съветник в Общински съвет – Свищов – 2003-2007 г.;  2007-2011 г. и 2011-2015 г. за него съгражадните му казват, че е толерантен, състрадателен и с изявена гражданска позиция.
Благотворителните инициативи и обществено-полезната дейност на Ламбев стартират още в 1991 г., когато става председател на земеделската кооперация в Царевец и оттогава оказва неимоверна помощ и подкрепа на кметството и общината.
Кооперацията, която ръководи, обработва над 23 000 дкa. земеделска земя с използване на най-модерни машини, съоръжения и технологии и осигурява заетост на над 100 човека.
Управленската политика на кооперацията е насочена към повишаване на заетостта сред местното население, подкрепа на значимите и полезни за обществото инициативи, ефективно подпомагане на местните образователни, културни, социални и други институции, а основните обществени каузи са насочени към грижа за хората и социално слабите, помощ на хората в неравностойно положение, грижа за здравето и спорта, благотворителност, култура и др. Неговата многостранна, последователна и значима обществено-полезна и стопанска дейност за развитието на града и общината оставят видима следа.
В лицето на своя председател Ганчо Ламбев кооперацията подпомага финансово редица детски, здравни и социални заведения, спортни и културни институции и клубове, фестивали, чествания и мероприятия и събития в град и община Свищов - с негови средства и дарения са извършени значителни ремонтни дейности в сградата и в отделения на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в гр. Свищов, включително доставка на медицински консумативи и техника; църквата „Света Троица“ в с. Царевец, Народно Читалище „Светлина - Царевец 1927“, където работят много самодейни формации, разчитащи за всичко на кооперацията – за средства за пътуване при участия, за организация на прояви. Успехи жънат танцовият състав за деца, оркестърът и певческата група, обединени под името „Фолклорен извор“.


Не малко са и даренията за значими обществени мероприятия, чествания, годишнини, събития и фестивали, провеждани ежегодно в град Свищов и населените места от общината. Прекрасна българска инициатива подема кметство Царевец и кооперацията, когато на 3 март 2011 година над всяка къща в селото се развява българския трибагреник, като първите 250 трикольора са закупени с пари от кооперацията.
По инициатива на читалището, както и със стабилната финансова подкрепа от ППОК „Изгрев 93”, през лятото на 2011 г. бе реновирано лятното кино и организиран и проведен Първи национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който в последствие се превръща в ежегоден фестивал на художествената самодейност под патронажа на Министерството на културата на Република България. Генерален спонсор на фестивала отново е ППОК „Изгрев 93“ с председател Ганчо Ламбев.
Друга сфера, в която основно действащо лице е отново Ганчо Ламбев, е спортът. С неговата финансова подкрепа е обновен спортният комплекс с оформени игрища за футбол, волейбол и баскетбол, оборудвана спортна и фитнес зала с различни уреди. Създаден е футболен клуб „Изгрев 93” с два отбора (мъже и деца), които редовно провеждат своите тренировки и участват успешно в организирани общински и областни турнири.
Неимоверна е и помощта, оказвана от Ламбев в трудни и аварийни ситуации. Високопроходимата техника, с която разполага кооперацията, нееднократно се е отзовавала на помощ при обилни снеговалежи и извънредни ситуации, свързани със снегонавявания и почистване на пътищата в общината през зимния период.
Социалния и човешкият фактор са това, което играе важна роля в политиката на кооперацията и в лицето на Ламбев. С негови лични средства е оказана финансова подкрепа и помощ на затруднени семейства; поето е финансирането на тъжни обредни ритуали; осигурени са  финансови средства за лечение на болни хора и оперативни интервенции. Много са и случаите, за които хората не знаят, а и самият Ламбев не иска да говори, защото смята, че да направиш добро не винаги е свързано с много пари, но винаги означава, че си направил едно добро дело, подал си ръка, когато си почувствал, че трябва, и си го направил от сърце.
Общата стойност на даренията и финансовата помощ на ППОК „ИЗГРЕВ 93“ - с. Царевец, община Свищов с председател Ганчо Ламбев, през годините възлизат на над 880 000,00 лева. През 2017 г. на XII Годишна среща на Националното сдружение на общините на Република България Ганчо Ламбев е удостоен с Наградата „Общински дарител“.


Ключови думи
Ганчо Ламбев Свищов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати