Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Банките спъват отварянето на кино в „Искра”

  27.01.2018 07:30
Банките спъват отварянето на кино в „Искра”

Обещанията, че от 1 ноември в бившето кино „Искра” отново ще се прожектират филми, не бяха спазени. Софийската компания „Кинополис Ентъртеймънт” ООД изпитва финансови затруднения заради кредити, които трябва да изтегли, за да започне ремонта, научихме от адвокат Тодор Тодоров, председател на Настоятелството на читалище „Искра”. Без заем фирмата няма нужните средства, за да направи сериозните преобразования, които е заявила. Банките засега не отпускат кредити, защото искат сериозни обезпечения, които собствениците нямат. Въпреки това, „Кинополис Ентъртеймънт” ООД си е платила през ноември 2017 г. първият наем от 2000 лв. Според клауза в договора, ако три месеца наемът не се плаща, той се прекратява едностранно, но според председателя на Настоятелството инвеститорите нямат интерес от това. „Идеята не е отпаднала, договорът е с нотариална заверка, сключен по всички правила. Ние сме осигурили всички условия и като страна сме изправни. Интересът ни е културната институция да е кино, защото имаше и друга възможност, но ние се съобразяваме с предмета на дейност”, каза още Тодор Тодоров.
Последните кинопрожекции
в „Искра” бяха преди 25 години
Договорът между ръководството на читалище „Искра” като юридическо лице и „Кинополис Ентъртеймънт” ООД се сключи през пролетта на 2017 г. Той е за 10 години, като фирмата се ангажира да отвори за зрителите в читалището два модерни киносалона. Ремонтът ще бъде огромен, по първоначалните разчети ще глътне около 500 000 лв.
Управители и собственици на софийската фирма са Янаки Дерменджиев и Божидар Илиев. Янаки Дерменджиев чрез фирмата си „Синемеджик” ЕООД държи киното в Търговище. То също се помещава в читалище – „Напредък 1864”.
Макар че средствата за ремонта в кино „Искра” още да не са осигурени, „Кинополис Ентъртеймънт” ООД през октомври 2017 г. заявява намерението си да прави киносалон и в петричкото читалище „Братя Миладинови – 1914”. „Кинополис” е верига от киносалони с обекти в Габрово, Карлово, Плевен и Сапарева баня.
Ана РАЙКОВСКА


Ключови думи
кино Искра
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати