Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

10 от най-значимите филми от последните години идват във Велико Търново със Cinelibri

  14.10.2024 14:46
10 от най-значимите филми от последните години идват във Велико Търново със Cinelibri

И тази година Велико Търново е част от програмата на Кинофестивала Cinelibri, който представя някои от най-добрите филми, вдъхновени от не по-малко добри книги.

От 25 октомври до 3 ноември в Cineland „Искра” ще бъдат показани 10 забележителни ленти, някои с награди през годината, но всички с широк отзвук при представянето си.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Култура“ от Административна програма „Календар на културните събития“ на Община Велико Търново.

Билети на касата на „СинеЛенд Искра“ и cineland.bg. Цената е 12 лева, а за учащи и пенсионери 10 лв.

ПРОГРАМА

25 октомври 2024 г., 19:00 часа

В ОЧАКВАНЕ НА ДАЛИ

Сценаристи и режисьор Давид Пуйол

В ролите: Хосе Гарсия, Иван Масаге, Клара Понсот, Варвара Бородина, Бруно Рафаели и др.

Една искряща комедия, в която пътищата на готвача и художника се пресичат, за да се роди нов кулинарен гений!

Двама братя, Фернандо и Алберто, са принудени от обстоятелствата да започнат работа като готвачи в западащо ресторантче в испанското селище Кадакес, недалеч от дома на Салвадор Дали и Гала. Кулинарното поприще се превръща в източник на вдъхновение и творческо предизвикателство и мълвата за гурме специалитетите на Фернандо се разпространява светкавично. Един човек остава абсолютно равнодушен към ресторанта – ексцентричният художник сюрреалист Дали, идол на собственика на ресторанта Жул. Но последният е не по-малко луд от прославения артист и ще извърши чудеса от храброст, за да привлече вниманието му…

„В очакване на Дали“ е сърдечна и щура комедия, в която всички необходими съставки за удовлетворението на зрителя са налице – чаровни герои, духовити диалози, страст, топъл хумор и възхитителна атмосфера!

 

26 октомври 2024 г., 19:00 часа

МАЙСТОРА И МАРГАРИТА

Режисьор: Михаил Локшин; Сценаристи: Роман Кантор, Михаил Локшин. По едноименния роман на Михаил Булгаков.

В ролите: Аугуст Дил, Юлия Снигир, Евгений Циганов, Евгений Князев, Клаес Бенг, Юрий Колоколников и др.

Москва, 30-те години на ХХ век. Талантлив млад писател попада във водовъртежа на литературен и политически скандал. Новият му роман е съсипан от съветската цензура, тъй като яркото изображение на Христос е неприемливо и дори немислимо в страна, в която официална държавна „религия“ е атеизмът. Театралната премиера на пиесата на писателя за Пилат Понтийски също е отменена, колегите и приятелите му го избягват и за броени дни той се превръща в отшелник. Тогава замисля нова, сатирична история, в която подобен на дявол герой на име Воланд метафорично отмъщава на виновниците за забраната. Ненадейно среща красива омъжена жена, Маргарита, която го насърчава да напише книгата независимо от съдбата ѝ. По всичко личи, че двамата нямат бъдеще заедно, но нима това може да съкруши една истинска любов?

 

27 октомври 2024 г., 19 часа

ПАРТЕНОПА

Режисьор: Паоло Сорентино; Сценарист: Паоло Сорентино

В ролите: Гари Олдман, Стефания Сандрели, Челесте Дала Порта, Луиза Раниери, Изабела Ферари, Силвио Орландо и др.

Партенопа е една от шестте сирени в гръцката митология, известна с девичия си глас. Според легендите тя е основала Неапол, столицата на барока, един от най-примамливите и потайни градове в света. Но Партенопа е и героинята на Паоло Сорентино в едноименния филм – пленителна неаполитанска драма, апология на красотата, изящен трактат за магията на кинематографията.

Партенопа (в ролята влиза прелестната Челесте Дала Порта) е загадъчна и безгрижна наглед изкусителка, която се наслаждава на свободата и младостта си. Родената в Неапол девица се отличава с неустоима красота и спира дъха на всеки срещнат. Тя знае, че „красотата е като войната – отваря всички врати“, но това не ѝ е достатъчно. Разговорите ѝ със застаряващи актриси, които според обществото вече не са в разцвета на силите си, разкриват природата на нейните собствени желания. Стремежът на Партенопа да се посвети на академична кариера като антрополог я води при сприхавия професор Девото Марота. Проследявайки историята на нейното раждане, младежките ѝ години и пътя към зрелостта и неизбежния залез, Паоло Сорентино е създал хипнотичен филм с носталгична атмосфера – опияняващ размисъл за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове, за начина, по който виждаме хората и местата, и за тяхната непостижима същност.

Награди и номинации: 2024 Номинация за „Златна палма“ на кинофестивалa в Кан

 

28 октомври, 19 часа

РОМЕО Е ЖУЛИЕТА

Режисьор: Джовани Веронези; Сценаристи: Джовани Веронези, Пилар Фолиати, Никола Балдони

В ролите: Серджо Кастелито, Пилар Фолиати, Маурицио Ломбарди, Серена де Ферари, Доменико Диле, Маргерита Буй

Витория е находчива актриса, която допуска грешка, представяйки една пиеса за своя. Резултатът е обвинение в плагиатство и невъзможност да се явява на кастинги в бъдеще. Отчаяното желание на известния театрален режисьор Федерико Ланди Порини да постави оригинална версия на прочутата Шекспирова трагедия „Ромео и Жулиета“, ще тласне Витория към нова измама…

Свежа и забавна „комедия от грешки“ с прелестен актьорски състав, която напомня за други популярни произведения – „Влюбеният Шекспир“, „Дванайсета нощ“ и „Виктор и Виктория“ са само част от тях!

Награди и номинации: 2024 Награда „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Италия за най-добра комедия

2024 Две награди „Сребърна лента“ на Италианския национален синдикат на филмовите журналисти: за най-добра актриса в комедия (Пилар Фолиати) и най-добър актьор в комедия (Маурицио Ломбарди)

2024 Номинация „Сребърна лента“ на Италианския национален синдикат на филмовите журналисти за най-добра комедия

 

29 октомври 2024 г., 19:00 часа

ЕМИЛИЯ ПЕРЕС

Режисьор: Жак Одиар; Сценаристи: Жак Одиар, Тома Бидеган, Никола Ливеки, Леа Майсюс

В ролите: Зоуи Салдана, Селена Гомес, Карла София Гаскон, Едгар Рамирес, Едуардо Аладро, Адриана Пас и др.

Рита Мора, талантлива адвокатка по наказателни дела от град Мексико, е претоварена, нископлатена и потисната. Един ден тя получава телефонно обаждане от влиятелен непознат на име Манитас, който се оказва страховит бос на картел. Манитас отправя тайно и доста щедро предложение към Рита: да му помогне да изчезне от настоящия си живот – включително от ежедневието на децата и съпругата си Джеси – за да продължи сам живота си като жена. Следва сърцераздирателна поредица от сцени, от които Манитас изплува като блестящата Емилия Перес, която години по-късно отново ще потърси път към семейството си.

Свободна адаптация по роман на Борис Расон, „Емилия Перес“ е невероятно дързък и емоционално помитащ филм, който изглежда така, сякаш Педро Алмодовар е преработил „Мисис Даутфайър“, за да създаде изпепеляваща музикална и криминална трагикомедия. Толкова много се случва в тази екстатична „мексиканска“ история – структурно, музикално, театрално, политически – че сработването на всички елементи и пластове на наратива е същински подвиг. Резултатът е кинематографичен шедьовър и стъписващ разрез на мексиканското общество, което прави постижението на Жак Одиар още по-впечатляващо!

Награди и номинации: 2024 Награда на журито на кинофестивалa в Кан

2024 Награда за най-добра актриса (актьорски ансамбъл) на кинофестивалa в Кан, поделена между Зоуи Салдана, Карла София Гаскон, Селена Гомес и Адриана Пас

2024 Номинация за „Златна палма“ на кинофестивалa в Кан

2024 Номинация за „Странна палма“ на кинофестивалa в Кан

2024 Номинация за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан

2024 Награда „Variety Artisan Award“ от Международния филмов фестивал в Торонто за композитора Клеман Дюкол

2024 Селекция на Европейската филмова академия

 

30 октомври 2024 г., 19:00 часа

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Режисьори: Контан Дюпийю; Сценарист: Контан Дюпийю

В ролите: Леа Сейду, Луи Гарел, Венсан Линдон, Рафаел Кенар

Флоранс иска да запознае баща си с Давид, в когото е лудо влюбена. Но Давид предпочита да се отърве от нея, като я хвърли в обятията на приятеля си Уили. Четиримата герои се срещат в ресторант насред самата пустош.

Награди и номинации: 2024 Официална селекция на кинофестивалa в Кан

2024 Номинация за най-добър игрален филм от CineFest – Международен филмов фестивал в Мишколц

 

31 октомври 2024 г., 19:00 часа

ДОВЕРИЕ

Режисьор: Даниеле Лукети; Сценаристи: Даниеле Лукети, Франческо Пиколо

В ролите: Елио Джермано, Витория Пучини, Изабела Ферари, Федерика Розелини, Пилар Фолиати и др.

Пиетро Вела е учител в западаща римска гимназия, но страстно вярва, че може да помогне на учениците си в стремежа им към по-добро бъдеще. Умната и непокорна Тереза е завладяна от неговата харизма. След време двамата се впускат в бурна романтична връзка. Тереза е убедена, че могат да останат близки цял живот само ако споделят и най-дълбоко пазените тайни. Но когато Пиетро става истински откровен с нея, връзката им се разклаща.

Награди и номинации: 2024 Две награди „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Италия: за най-добър сценарий и най-добър актьор (Елио Джермано)

2024 Пет номинации „Сребърна лента“ на Италианския национален синдикат на филмовите журналисти: за най-добър филм, сценарий, звук, най-добра актриса (Федерика Розелини), най-добър актьор (Елио Джермано)

 

1 ноември  2024 г., 19:00 часа

ВЕЧНИЯТ ВИЗИОНЕР

Режисьор: Микеле Плачидо; Сценаристи: Микеле Плачидо, Тони Трупия

В ролите: Валерия Бруни Тедески, Микеле Плачидо, Фабрицио Бентивольо, Даяна Рончоне, Уте Лемпер, Джанкарло Комаре и др.

Една история за артиста и човека Луиджи Пирандело, разкъсван между невъзможната си любов към Марта Абба и бурната си съпружеска връзка с Антониета Портулано, която страда от психично заболяване. На преден план са конфликтните отношения на прочутия писател с децата му, противоречивите му възгледи за фашизма, връчването на Нобелова награда и създаването на модернистична, скандална и изпреварила времето си театрална форма.

Световноизвестният италиански драматург, белетрист и поет Луиджи Пирандело (1867-1936), един от големите творци на XX век, лауреат на Нобелова награда за литература (1934), е роден сред суровата магия и древните традиции на безмилостно обжарената от слънцето Сицилия, положила траен отпечатък върху светогледа и душевността му. Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки“ и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек, верен на своята максима „Аз не живея моя живот, аз го пиша“, Пирандело оставя огромно книжовно наследство. Издадените у нас „Новели за една година“ са прилични на калейдоскоп, отразяващ живота в неговата цялост. С проникновен психологизъм Пирандело рисува пъстра мозайка от късове човешко битие, трагични, комични и трагикомични, парадоксални, гротескни, понякога абсурдни, които раняват или просветляват, обръщат съдби или убиват.

Награди и номинации: 2024 Премиера на филмовия фестивал в Рим

 

2 ноември 2024 г., 19:00 часа

ДОБЪР ДЕН, ТЪГА

Режисьор: Дърга Чу-Боуз; Сценаристи: Дърга Чу-Боуз

В ролите: Клои Севини, Клаес Бенг, Лили Макинърни, Альоша Шнайдер и др.

В разгара на лятото, край целунато от слънцето море на Френската Ривиера, 17-годишната Сесил се е отдала на хедонистично безделие с овдовелия си баща плейбой Реймон и последното му любовно увлечение Елза. Но неочакваното пристигане на Ан, космополитна и изтънчена приятелка на покойната ѝ майка, заплашва да разсее мъглата от егоистично блаженство. Лишена от предразсъдъци и решена на всяка цена да си върне контрола върху обичта на баща си, Сесил ще задейства план да прогони Ан.

Номинираната за „Оскар“ Клои Севини („Момчетата не плачат“) си партнира със звездата от „Квадратът“ Клаес Бенг и с изгряващата звезда Лили Макинърни в ролята на Сесил.

Публикуван през 1954 г., когато Франсоаз Саган е едва на 18 години, „Добър ден, тъга“ шокира критиците с откровения разказ за женската сексуалност, продал над 2 милиона екземпляра. Освен че се превръща в един от най-големите бестселъри в историята на френското книгоиздаване и е включен в 100-те книги на XX век на „Льо Монд“, днес романът се схваща като класика на феминистката литература и е преведен на 22 езика. Най-новото българско издание – с логото на „Колибри“ – излезе в превод на Мария Коева като част от Бисерната поредица.

 

3 ноември  2024 г., 19:00 часа

ЕДИН ОБИКНОВЕН СЛУЧАЙ

Режисьори: Даниел Отьой; Сценаристи: Даниел Отьой, Стивън Миц

В ролите: Даниел Отьой, Грегори Гадебоа, Сидсе Бабет Кнудсен, Алис Белаиди, Изабел Канделие и др.

Жан Моние (Даниел Отьой) е адвокат по наказателни дела, донякъде разочарован от професията. На прага на своето пенсиониране той поема с неохота защитата на мъж, обвинен в убийството на съпругата си. С течение на времето Моние се ангажира все по-сериозно със случая, без да подозира, че развръзката ще му помогне да преоткрие смисъла на своето призвание и на своя живот.

Награди и номинации: 2024 Световна премиера в секция „Специални прожекции“ на МФФ в Кан

 


Ключови думи
Синелибри Велико Търново кино
Последни
Седмицата
Анкета