Понеделник, 20 Май 2024
            
Велико Търново Политика

БСП възстановява надгробния паметник на Никола Габровски във Велико Търново

  08.05.2024 15:23
БСП възстановява надгробния паметник на Никола Габровски във Велико Търново

Общинският съвет на БСП във Велико Търново, заедно с националното ръководство на партията, започват възстановяване на надгробния паметник на Никола Габровски и съпругата му Мария Габровска в парк „Дружба“.

Местните социалисти обявиха кампания за набиране на средства, а необходимата сума вече е почти събрана. С осигуряване на средствата са се ангажирали лично водачът на листата за евровота Кристиан Вигенин и водачът на листата за народни представители във Велико Търново Атанас Зафиров.

Очаква се надгробният паметник и надписите да бъдат почистени и освежени. Ремонтирана и боядисана ще бъде и оградата. Също така се предвижда пространството на самия гроб и около него да бъде облагородено.

Никола Габровски е една от знаковите личности на Велико Търново, а и на цяла България. Той е един от основателите на лявото движение в страната. В неговото лозе преди 133 години се провежда и първата социалистическа сбирка в България.

Гробът на Габровски и неговата съпруга е в лошо състояние, а родната му къща не съществува от години. Пространството около вечния му дом е превърнато в своеобразна скейтбордна площадка. Затова и от ръководството на БСП започнаха кампания за неговото възстановяване.

Днес най-дългата улица във Велико Търново носи името на Никола Габровски, както и паркът, в който е изграден неговият паметник с Димитър Благоев. А улица в квартал „Кольо Фичето“ носи името и на Мария Габровска.


Ключови думи
паметник Никола Габровски Атанас Зафиром Кристиян Вигенин БСП