Вторник, 30 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Откриха хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

  15.04.2024 15:09
Откриха хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

След близо три десетилетия областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново отново има действаща хеликоптерна площадка. Вертолетната площадка, активно работила до 90-те години на миналия век, беше разширена и реконструирана и приведена към европейския регламент. Така стана първата открита в държавно болнично заведение извън столицата. За нея здравното министерство отпусна 120 хиляди лева. Площадката е с размери 40/40 м. и е съгласно изискванията на Регламент 965, който третира хеликоптерната спешна помощ по въздух.

Възстановяването на спешната помощ по въздух в България е дълго чакан проект от медицинското съсловие и цялата общественост у нас. Тя дава възможност за много по-бързи действия и оказване на помощ при критични ситуации, които изискват бърз транспорт на пострадали. Затова и церемонията по откриването бе уважена от зам.-министрите на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски и на транспорта Анна Михнева-Натова, народните представители от Великотърновския регион проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, областния управител Ивайло Здравков, Димчо Добрев – изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“, проф. Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, директора на Планиската спасителна служба Емил Нешев, кмета на Велико Търново Даниел Панов, кметове на общини в област Велико Търново и др.

Горд и щастлив съм, че след повече от 3 десетилетия възстановихме хеликоптерната площадка на областната болница във Велико Търново с помощта на министерствата на здравеопазването и на транспорта. Така постигаме по-висока здравна сигурност, по-високо качество на спешната помощ. Заедно със завършването на Спешно отделение и на Центъра за спешна медицинска помощ, който се строи, постигаме една организация на спешната медицина както за пациентите от град Велико Търново, така и на тези от цялата област. Ще бъдем в помощ и на всички при тежки ПТП. Благодаря на двете министерства, на проф. Костадин Ангелов – председател на Здравната комисия в Парламента, който през целия процес съдействаше пряко, на народния представител Димитър Николов – член на парламентарната комисия по транспорт, който също беше рамо до рамо с нас, на проектанта Антони Търницов, на строителя „Пътни строежи“ и на екипа на МОБАЛ. Тази площадка стана реалност само за 3 месеца. Пожелавам на министерствата на здравеопазването и на транспорта да продължат тази програма, защото е необходима за нашето общество, каза управителят на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев.  

Благодаря ви за усилията, за това, че вложихте сърце и сили този проект да се случи. Той е изключително важен за всички онези хора, които търсят помощ в болницата във Велико Търново. Благодаря на всички лекари, сестри за неуморната грижа, която полагат. Болницата във Велико Търново е една от най-натоварените в страната, пожелавам успех във всяка една битка за живота и здравето на хората. Вярвам, че в следващата година всички изисквания ще бъдат изпълнени и системата на ХЕМС ще заработи изцяло, каза и проф. Костадин Ангелов.

Доц. д-р Петко Стефановски, чийто професионален път е изцяло свързан със спешната помощ, коментира, че площадката и хеликоптерът ще са от изключителна важност за спасяването на човешки животи. Анна Михнева-Натова също поздрави всички, успешо реализирали проекта.

Спешната медицинска помощ по въздух е един от проектите, по които Министерството на транспорта и съобщенията работи. Но това не е само проект, а наша кауза. И когата една кауза е свързана със спасяването на животи, събития като това е особено важно. Болничното заведение във Велико Търново е първото държавно извънстолично с изградено болнично вертолетно летище. Има още 6 регистрирани медицински заведения, но тук, във Велико Търново, е първото държавно извън София. Шестимата ни пилоти са във финалната фаза на тренировъчния процес, до края на месеца те ще завършат, предстои тренировка с медицинските екипи и до края на месеца хеликоптерът може да бъде изпратен на мисия, обясни Михнева-Натова.

Секунди по-късно Анелия Маринова – главен директор на Глана дирекция „Гражданска и въздухоплавателна администрация“, която връчи на д-р Даниел Илиев документите за сертифицирането на площадката, пожелавайки всяка мисия да завършва със спасен човешки живот.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
хеликоптерна площадка МОБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета