Вторник, 30 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Д-р Ангел Ангелов е новото попълнение в екипа на неврологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

  17.04.2024 16:00
Д-р Ангел Ангелов е новото попълнение в екипа на неврологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Неврологът д-р Ангел Ангелов е новото попълнение в екипа на неврологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. След десет години работа в Германия, д-р Ангелов избира да се върне в България и да продължи да се развива във великотърновската областна болница.

Д-р Ангел Ангелов е завършил Медицински университет – Плевен, придобива специалност „Неврология“ в столичната ИСУЛ, а професионалният му път започва в родния му град Русе, където е работил в окръжната болница.

Преди десет години идва решението да замине и да работи в Германия. Там роботи две години в клиника за рехабилитация, където се възстановяват пациенти, претърпели инсулти. Следват осем години в болнично неврологично отделение, където е главен лекар и завеждащ на интензивен неврологичен сектор.

„Отивайки в Германия, винаги е стояла идеята, че ще се върна в България, за да използвам опита, който съм натрупал там. Това, което е по-различно там, е отношението към пациента и координацията между екипите. Всеки един пациент е еднакво важен, достъпът до високоспециализирана техника и дейност е много по-бърз. Всичко става много по-лесно. Вече живеем във време, в което изкуствен интелект навлиза в ежедневието ни, тези съвременни апаратури и техники, които и в България ги има, но заради ограничението в средствата се ползват по-рядко, в Германия това се случва много лесно. Там всички пациенти са здравноосигурени, което у нас все още е голям проблем, който натоварва здравната системата. По отношение на лечението на инсулти, мога да кажа, че това, което го има там, има го и тук, но е недофинансирано, въпреки опитите в тази посока. Една качествена диагностика в момента би „изяла“ парите на една пътека, без вътре да слагаме болничния престой и терапиите“, споделя д-р Ангелов.

В световен мащаб един от най-ефикасните, специфични и терапевтични подходи за лечение на исхемичните мозъчни инсулти в острия стадий е тромболитичната терапия (тромболиза), т. е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява. По този начин се предотвратява разрастването на зоната на инфаркта. Лечението се започва максимално бързо до 4.5 часа от началото на инсулта /оптимално време - до час от приемане в болница/, след изключване на вътречерепен кръвоизлив със специализирани изследвания.

През последните години във великотърновската болница този метод на лечение също се използва ефективно.

По инициатива на д-р Ангелов беше организирана среща между специалистите от всички отделения на болницата и спешните медицински екипи, която имаше за цел да се създаде още по-добра координация и синхрон за действие между отделните звена. Неврологът сподели своя опит от Германия и доказаните методи, които се използват там.

Именно разпознаването на симптомите на исхемичен мозъчен инсулт и бързата реакция от близките на пациента, спешният екип, който пристига на място и синхронът между отделните звена в болницата имат решаващо значение за прилагането на животоспасяващия метод и по-нататъшното възстановяване на пациента.

„Няколко са симптомите, които индикират исхемичен мозъчен инсулт, които трябва да бъдат знак за пациентите, че нещо се случва с тяхното тяло, както и за техните близки . Най-често това са нарушения в двигателната система, слабост в крайниците, отпадане на говора, изкривяване на устния ъгъл, внезапна слабост в ръка или крак, или и двете, затруднения в гълтането, двойно виждане, много силен световъртеж. Много е важно

веднага да бъде потърсена спешна помощ на телефон 112, за да имаме ние шанс да помогнем, защото тромболизата се прави и може да помогне максимум до петия час“, напомня д-р Ангел Ангелов.

В рамките само на една седмица във великотърновската болница успешно бяха извършени две тромболизи, като първата пациентка вече е изписана на крака, а другият пациент вече говори свободно и се възстановява.

 


Ключови думи
невролог МОБАЛ