Вторник, 22 Oct 2024
            
Култура Лясковец

„Под игото“ гостува на сцената на Лясковец в навечерието на Деня на народните будители

  22.10.2024 14:31
„Под игото“ гостува на сцената на Лясковец в навечерието на Деня на народните будители

Завладяващият спектакъл на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (Варна) по най-българския роман на Вазов – „Под игото“, гостува за първи път в град Лясковец. Това е първото представление от предстоящото национално турне на варненската трупа.

„Под игото“ бе основен акцент в програмата на 103-ия сезон на Варненския театър и след премиерата си през есента на 2023 г. постановката не спира да препълва залите и да впечатлява многобройната публика.

Със задачата да постави толкова емблематична творба се заема режисьорът Бина Харалампиева, която обича да посяга към свещените български романи и да ги превръща в сценични шедьоври. Логично „Под игото“ повтаря огромния успех на „Тютюн“, също под нейна режисура.

Драматургичният вариант на Юрий Дачев взема най-същественото от Вазовия текст и го трансформира в постановка с концентрирано действие, което нито за миг не изпуска вниманието на зрителя. Драматизмът е наситен, но не липсва и хумор, точно както при Вазов.

С образите на предосвобожденските българи варненските актьори се справят блестящо, отлично стоят в ролите на Бойчо Огнянов и д-р Соколов и гостуващите актьори Богдан Бухалов и Иван Юруков. Носителката на „Икар“ Христина Джурова - в пленителната и убедителна роля на Рада Госпожина. Стоян Радев, също удостоен с „Икар“, кара моментално да възненавидим неговия Кириак Стефчов, а Веселина Михалкова става моментално любимка на публиката в ролята си на кака Гинка, която за пореден път разкрива яркия ѝ комедиен талант.

Симеон Лютаков брилянтно влиза в образа на страхливия изменник Фратю Франгов. Силен образ на хаджи Ровоама прави Даниела Викторова.

В сценографията на Свила Величкова костюмите са красиви и верни на епохата, а изчистеният декор подсилва ефекта им. Автор на музиката е Асен Аврамов, който включва в спектакъла изпълнения на любими български възрожденски песни.

На сцената оживяват Радините вълнения, къщата на чорбаджи Марко, черешовото топче на Боримечката, обречената любов на младите революционери. А зрителите в два часа сценично време стават свидетели на това как „в няколко дена, тайно и полека, народът порасте на няколко века“.

Несъмнено едно от най-успешните заглавия на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, „Под игото“ вълнува, трогва, напомня важните теми за свободата и достойнството и доказва, че класическите творби са винаги актуални. За по-малко от година сценичен живот,  спектакълът беше награден с нестихващи аплодисменти в 16 български града и номиниран за награда Варна за постижения в областта на културата./ текст и снимка – Община Лясковец


Ключови думи
Под игото