Неделя, 29 Сеп 2024
            
Култура Лясковец

Варненският Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ идва в Лясковец с „Под игото“ на Бина Харалампиева и Юрий Дачев

  29.09.2024 12:12
Варненският Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ идва в Лясковец с „Под игото“ на Бина Харалампиева и Юрий Дачев

Колко малко сме се променили и колко важно е да бъдем заедно, да бъдем народ, а не просто население, ще покаже с постановката си по „Под игото“ по Иван Вазов Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Трупата включи в програмата си представление в Лясковец - на 21 октомври 2024 г., от 19 ч. в НЧ „Напредък 1870“.

Драматургичният вариант на постановката е на Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музиката е създал Асен Аврамов, фотограф е Ангел Жечев.

Богдан Бухалов като гостуващ актьор влиза в образа на Бойчо Огнянов. Ролята на д-р Соколов е поверена на Иван Юруков, Христина Джурова играе Рада Госпожина, а Стоян Радев – Кириак Стефчов. Не по-малко талантливи артисти ще се превъплътят в кака Гинка, Иван Боримечката, Колцо Слепеца, чорбаджи Марко, чорбаджи Юрдан и всички останали ключови герои от романа на Вазов.

Постановката е с номинация за награда ВАРНА за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. за екипа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна за творческата работа в спектакъла „Под игото“ по един от най-емблематичните български сюжети и превръщането му в сценична творба, която трогва, провокира размисъл, внушава гордост и вдъхва надежда.

„Под игото“ (1894) звучи изключително съвременно, защото толкова години по-късно ние почти не сме се променили и продължаваме да имаме същите недостатъци и достойнства. Делим се на две - от една страна са отдадените на националната кауза, а от друга – останалите, които много внимават интересите на нацията да не нарушат техните собствени интереси. В опита си да бъдем наистина свободни, преди 33 години ние повторихме същите грешки, през които е минал народът ни в подстъпите към Априлското въстание. Това се опитваме да разкажем с нашето представление – колко малко сме се променили и колко важно е да бъдем заедно, да бъдем народ, а не просто население, казва Бина Харалампиева. А Юрий Дачев допълва: "Под игото" е роман, който, откъдето и да тръгваме, където и да се връщаме – не само в литературата ни, а и в нашите търсения, пропадания и въздигания като българи, винаги ще бъде в пътя ни. Трябва да четем този текст не само с радостта, възхищението и опиянението от "Пиянството на един народ", но да се заглеждаме и в онези критични моменти, в онези питания, които Вазов отправя към нас във всяко свое произведение. Ние малко едностранчиво възприемаме този наш Патриарх на литературата, като с лекота го окичваме с това клише. Все му се умиляваме, все се просълзяваме даже, но пропускаме да видим, да прочетем, да осмислим онези тревожни въпроси, които той ни е оставил. „Под игото“ изговаря българското - поривите ни, търпението ни, неспособността ни понякога да доведем нещата докрай, склонността към саможертва, препъвайки се в същото време точно когато настъпват.

Билетите се продават на касата на читалището в Лясковец на цени от 20 лв. до 25 лв.
За повече информация: 0894480744, 0878914033.


Ключови думи
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Бина Харалампиева Под игото