Събота, 19 Oct 2024
            
Велико Търново Други

Община Велико Търново и УАСГ обединяват усилия за опазването на културното наследство

  19.10.2024 15:37
Община Велико Търново и УАСГ обединяват усилия за опазването на културното наследство

По инициатива на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново и Университетът по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ обединяват усилия за съвместни дейности в специфичната материя относно опазване на културното наследство. Сътрудничеството ще обхване и в цялост сферите на архитектурата, строителството и геодезията, като част от меморандума за партньорство между Националното сдружение на общините в Република България и УАСГ.

Във Велико Търново стартира учебна практика на студенти от университета, водени от доц. д-р арх. Велина Панджарова – ръководител на катедра „История и теория на архитектурата“ към Архитектурен факултет на УАСГ, както и от проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова от същата катедра. През учебната 2024-2025 година специализантите в катедрата ще работят по задачи, свързани с ареала на Велико Търново. Учебният процес включва дисциплините опазване на културно наследство, опазване на исторически селища и райони, реставрация на архитектурни паметници, както и сгради в исторически контекст.

Изброените по-горе дисциплини могат да бъдат ориентирани към решаване на конкретни проблеми както в определени обекти или зони, които вече са фиксирани от страна на Община Велико Търново, така и на база на студентските проучване и анализ, дефиниращи нови такива.

В рамките на стартиралата практика проф. Кандулкова и доц. д-р Панджарова посетиха Преображенския манастир край Велико Търново. Кметът Даниел Панов и архимандрит Георги запознаха именитите архитекти с наболелия проблем – лошото състояние на портата на манастира, която се нуждае от спешна реставрационна намеса. Проектиране на реставрацията, консервацията и адаптацията на манастирската сграда е във фокуса на партньорството между Общината и катедрата, подчерта Даниел Панов. А Община Велико Търново ще възложи извършването на необходимите укрепителни дейности в района на манастира, където има свлачищен процес.


Ключови думи
УАСГ Преображенски манастир
Последни
Седмицата
Анкета