Сряда, 16 Oct 2024
            
Велико Търново Горна Оряховица Общество

Алея на възрожденците представят във Велико Търново и Горна Оряховица

  14.10.2024 13:22
Алея на възрожденците представят във Велико Търново и Горна Оряховица

Проектът „Ален на възрожденците“ ще бъде представен във Велико Търново и Горна Оряховица.

В него младият скулптор Никола Николаев Анастасов сътворява 8 скулптури - бюстове на бележити наши възрожденци. Никола Анастасов е завършил „Изящни изкуства - Скултура “ във факултет „Изобразително изкуство“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2024 г. и изобразява в триизмерни образи бюстовете на 8 видни български възрожденци. Идеята на проекта е скулпторът да създаде своеобразна алея от образи на български революционери и будители, като организира самостоятелни изложби.

Желанието на младият скулптор е чрез проект „Алея на възрожденците“ да се обхване и представи скулптурата в голямото многообразие от форми, жанрове, прояви, функции. Единството между физическа и духовна красота ще бъде в основата на почерка на автора скулптор. Числото осем е символ на безкрайността, както е безкрайна и своеобразната алея на българските нционални герои. Проектът ще постави началото на алея, която няма край и очаква своите образи.

Жанрът от скулптурата, който е представен в проекта, е бюст - изображение на глава, шия и част от раменете. Като вид скулптура ще бъде кръгла скулптура. Този вид произведения на изкуството дава възможност творбите да могат да се виждат от всички страни - триизмерен пространствен обект.

Според съдържанието и функциите бюстовете, изработени в този проект, ще бъдат част от  изящната скулптура. Характерно за изящната скулптура е творбите да се разполагат в обществени сгради, изложби, музеи и галерии. За разлика от произведенията на монументалната и декоративно-монументалната скулптура, които се създават за определено архитектурно пространство или природна среда ( улици, площади, паркове, храмове, фасади и интериори на обществени сгради).

Готовите бюстове са експонирани върху основа от естествен камък.

В процеса на скулпториране младият автор ще работи с твърди и меки материали – глина, и в последствие с гипс. Твори се ръчно и с помощта на инструменти за моделиране с използването на похватите добавяне или отнемане. Произведенията на изкуството са тонирани с цвят, за постигане на максимално въздействие върху публиката.

Обект на пластично-пространствения визуален език в проект „Алея на възрожденците“ е човекът. 

Творби на скулптурата като вид изобразително изкуство са познати още от праисторическата епоха - фигури на животни, жени и  мъже от кост и глина. Във всяка една епоха от историята на изкуството художницитескулптори са оставяли своя уникален почерк. Видни български скулптури са Андрей Николов, Иван Лазаров, Иван Динев, Георги Чапкънов, Величко Минеков, Вежди Рашидов.

Паралелно с процеса на работа по изграждане, оформяне и завършване на скулптурите, по проекта бяха организирани творчески   работилници за ученици в  начален етап на обучение. В „Работилница за млади скулптури“ Никола Анастасов и художникът и педагог по изобразително изкуство Стефан Стефанов   проведоха общо осем урока с възпитаници на училищата ОУ „П. Р. Славейков“ - гр. Велико Търново и ОУ „Димитър Благоев“ - гр. Велико Търново. Уроците в работилницата се проведоха в училищата -  партньори по проекта, като бяха използвани  пластични материали – пластилин и глина. След  завършване на курса на обучение всяко дете участник в работилницата  получи задача да направи собствена творба от глина и с нея да участва в изложба по проекта, разположена в училище. Участниците в работилницата получиха грамоти за участие в проекта и изложбата „Работилница за млади скулптури“ по проект „Алея на Възрожденците“.

След завършване на всичките си осем творби, Никола Анастасов предстои да организира две самостоятелни изложби на  експозицията  от скулптури. Първата изложба ще се състои в Регионална библиотека „ П. Р.  Славейков“ - гр. Велико Търново в периода 15.10.2024 – 17.10.2024 г., а втората изложба е организирана в Художествена галерия "Недялко Каранешев" – гр. Горна Оряховица и ще продължи общо 10 дни, като откриването е на 30.10.2024 г., в навечерието на Деня на българските будители.

На 26.11.2024 г. е предвидено  експозицията от бюстовете на нашите възрожденци, будители и революционери да се изложи за постоянно на видно място в сградата на Национална военен университет „Васил Левски“ в град Велико Търново. Творбите на скулптора Никола Анастасов ще са разположени върху изработени по проекта постаменти в обществена сграда, като широк кръг от граждани ще имат възможността да  разглеждат произведенията на изкуството реализирани от младия творец.

Националните герои, чиито скулптури са сътворени, са Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Райна Попгеоргиева - Райна Княгиня, Георги Бенковски, Христо Ботев, Гоце Делчев, Капитан Петко Войвода, Тонка Обретенова. Партньори по проекта са ОУ „П. Р. Славейков“ - гр. Велико Търново, ОУ „Димитър Благоев“ -гр. Велико Търново, Регионална библиотека „ П. Р. Славейков“ - гр. Велико Търново, проектът  е  с подкрепата и партньорството на ВТУ „Св .св. Кирил и Методий“ и Национален военен университет „ Васил Левски“ - гр. Велико Търново.


Ключови думи
Алея на възрожденците Никола Анастасов