Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

Започна изграждането на „Зелен паметник” в памет на жертвите на комунизма във Велико Търново

  11.10.2024 15:49
Започна изграждането на „Зелен паметник” в памет на жертвите на комунизма във Велико Търново

Днес беше реализиран първият етап от проекта за „Зелен паметник”, който да увековечи паметта за жертвите на комунистическия режим от Велико Търново и региона. Различни видове дървета и храсти бяха засадени в пространството около кръста в парк „Дружба”, издигнат в памет на избитите след 9 септември 1944 година и екзекутираните на това място от Народния съд българи.

Инициативата е на комитет „Ген. Сава Муткуров” , проектът е изготвен безвъзмездно от ландшафтен архитект Вълкана Тарапанова – Русева, а изпълнител е фирма „Флори – Н”, която е специализирана в областта на парковото озеленяване.

Средствата за осъществяване на идеята са изцяло от дарители, като за реализиране на първия етап от членове на комитета и съмишленици са постъпили около 5 000 лева.

Първият етап от проекта включва озеленяването на пространството, а на по-късен етап, надяваме се с подкрепата на Община Велико Търново,да се реализира и играждане на алея с паркова мебел и допълнително озеленяване, която да свърже парк „Дружба” с улица „Козлодуй” . По този начин ще бъде осигурена още една възможност за достъп на гражданите до парка, каквато в момента липсва, каза председателят на комитета Венелин Иванов, който лично участва в залесителните дейности днес.

Припомняме, че първоначалната идея на съмишлениците от комитет „Ген. Сава Муткуров” беше в района на съществуващия кръст на старите гробища – парк „Дружба” да бъде издигнат мемориал. Впоследствие беше решено бетонните конструкции да бъдат заменени с красиво парково озеленяване. Нека върху кръвта им да пада цвят от красиви дървета, а да не тежи бетон, каза Венелин Иванов.

Стотици са убитите без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдените на смърт от Народния съд, изселвани, въдворявани в трудови лагери, лишавани от имущество, от право на препитание, на обучение и репресирани наши съграждани. Те са от различни съсловия – кметове, адвокати, висши военни, свещеници, служители, предприемачи, търговци, интелектуалци, учители, лекари, хора на изкуството, работници. Много от тях са се сражавали във войните за национално обединение и са служили на обществото дълги години. Награждавани са с отличия и ордени. Били са лидери в обществения живот, дарители, спомоществователи на сиропиталища, старчески домове, болници и училища. Били са регенти, министри, кметове, депутати, командири на армии и гарнизони, пощенски служители, директори… Повечето от тези хора са незаслужено забравени, въпреки че са достойни и смели личности, допълва Иванов.

Сред тях е и регентът ген. Никола Михов, който беше обявен посмъртно за почетен гражданин на Велико Търново. По предложение на комитет „Ген. Сава Муткуров” и с решение на Великотърновския общински съвет, на негово име беше кръстен един от новите мостове в старата столица, който се намира в близост до родната къща на генерала.

Всеки, който е съпричастен с идеята за доизграждане на „Зеления паметник” в памет на жертвите на комунизма, може да го направи с дарение по сметката на Сдружение „Комитет ген. Сава Муткуров „

Търговска Банка Д Банк

IBAN: BG21DEMI92401000279215

BIC: DEMIBGSF

основание - жертви на комунизма.


Ключови думи
паметник на жертвите на комунизма
Последни
Седмицата
Анкета