Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Невероятно шоу предложиха на горнооряховчани оркестрите на Сухопътни войски

  10.10.2024 20:34
Невероятно шоу предложиха на горнооряховчани оркестрите на Сухопътни войски

Площад „Георги Измирлиев“ беше сцена на вдъхновяващ концерт, в който се включиха четири духови оркестри на Сухопътните войски. Военни маршове, класически увертюри и пиеси, джаз, рок и народна музика изпълниха музикантите в униформа под ентусиазираните аплодисменти на публиката. А сред зрителите бяха командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков, генерали, офицери и служители на армията, кметът Николай Рашков и заместниците му, много горнооряховчани.

Събитието е част от Заключителния етап на прегледа на художественото творчество в Сухопътни войски, домакин на който е Летният театър в Горна Оряховица. Затова и във финалното празненство на площада се включиха военнослужещи от различни краища на България.

След близо час музика от цял свят четирите оркестъра се събраха за няколко общи изпълнения. Сред тях бяха класики като увертюрата от операта „Кармен“ на Бизе, „Радецки марш“ на Щраус-баща, „Предстартово броене“ на „Юръп“. Съвсем за край военните музиканти, разбира се, заложиха на хората на Дико Илиев. Което изпълни площада с хора на няколко ката. Поведоха танцьорите от Първи алпийски полк, но след тях се включи кажи-речи половината публика.

Фестивалът на военните оркестри започна с дефиле от Летния театър до площад „Георги Измирлиев“. След това четирите състава предложиха някои от своите най-оригинални изпълнения, показвайки не само че са добри музиканти, но и добри шоумени. Кой е най-добрият оркестър не може да се каже, защото всички бяха на много високо ниво, но най-големият шоумен сред диригентите е капитан Цветомир Василев, водещ спектакъла на сборен оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.

В концерта участваха Представителният духов оркестър на Сухопътните войски – София с диригент майор Тодор Пенков, военните духови оркестри на Втора Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора и НВУ с диригент капитан Цветомир Василев, оркестърът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово с диригент капитан Йордан Илиев, сборен оркестър на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен и любителски духов оркестър при 55-ти инженерен полк в Белене с диригент капитан Калин Гемеджиев.

Фестивалната изява в Горна Оряховица отбеляза и 145 години от създаването на първия военен духов оркестър в България. Той се появява почти веднага след края на Руско-турската война, още преди да се създадат управленските органи на новосъздадената държава. И първият военен оркестър е създаден в Търново през 1879 г. от чешкия капелмайстор Йозеф Хохола.

145 години военните духови оркестри продължават мисията си да бъдат културна връзка между армията и народа. Нещо повече, те са дали много значими музиканти на България. А техните наследници днес са на изключително високо ниво, увериха се и горнооряховчани.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Военни духови оркестри Горна Оряховица Сухопътни войски
Последни
Седмицата
Анкета