Сряда, 16 Oct 2024
            
Елена Култура

Виктория Бешлийска представи романа си „Нишка“ в град Елена

  09.10.2024 14:33
Виктория Бешлийска представи романа си „Нишка“ в град Елена

След вълнуващата премиера на книгата „Нишка“ в София, на 7 октомври  Виктория Бешлийска гостува и в Художествената галерия в Елена. 

Залата едва побра всички желаещи да се срещнат с писателката, чийто най-нов роман е свързан с жените от Еленския Балкан и голяма част от действието в него се развива във възрожденския град.

В „Нишка“ Бешлийска разказва историята на седем жени, три различни столетия и една нишка, която ги свързва. Романът отключва темите за произхода на женската сила и неделимата природа на времето.

При представянето си авторката разказа, че е започнала да пише най-новия си роман, след като спечелила литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ в Елена през месец май миналата година.

„Много интересни са личните истории, които ми споделят читатели, защото книгата се оказва, че започва да разплита нишки в тях самите. Много хора припознаха своите родственици в героите, във второстепенните герои. Разпознаха лични истории вътре. Тази книга изпълни своята идеална цел - да ни накара да се обърнем към родовата си история, като към нещото, което понякога ни прави зависими, до момента, в който не го осъзнаем, и можем да потърсим някаква свобода”, споделя авторката.

Почитателите на литературата в Елена имаха възможността да видят любими места на Бешлийска от Елена, където е прекарала голяма част от летата си като дете. На екран бяха прожектирани семейни снимки, вдъхновили част от героите ѝ в книгата, както и видеа на познати на писателката, които разказаха интересни факти за личността ѝ.

Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев поздрави Бешлийска, която единодушно бе обявена от присъстващите в залата за „Посланик на Елена“.

С много емоции, вдъхновяващи разкази, читателски въпроси и раздаване на автографи продължи вечерта в Художествената галерия в Елена.

Третият роман на Бешлийска предизвиква рекорден интерес сред четящите хора. Първоначалният тираж от 30 000 екземпляра бе изчерпан само за месец. „Нишка“ категорично оглавява класациите и печели любовта на десетки хиляди читатели в страната.


Ключови думи
Виктория Бешлийска Елена