Неделя, 06 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

С „Големите гайди“ от Асеновград приключи официалната програма на Фестивала на Горнооряховското гърне

  06.10.2024 13:23
С „Големите гайди“ от Асеновград приключи официалната програма на Фестивала на Горнооряховското гърне

Третият ден на Фестивала на горнооряховското гърне принуди гостите му да добавят чадъри и дъждобрани към фестивалния колорит.

След като в първите два дни, известни майстори представиха своите вариации на горнооряховското гърне, в третия ден на ред бяха самоуките кулинари от общината. Щандовете на Първомайци, Върбица, Правда, Писарево бяха отрупани с пити, баници и разни вкусотии, придружаващи главният герой – гърнето. Според опиталите, горнооряховският специалитет в тяхно изпълнение по нищо не отстъпва на предложеното от професионалните готвачи.

Сцената в третия ден също бе за самодейците от общината. След техните танци публиката беше увлечена в атрактивна разходка назад през вековете и през почти всички фолклорни области на България със своеобразното ретро ревю на носии, подготвено от уредника на Етнографския музей в Долна Оряховица Петър Георгиев. Самият Петър е колекционер на носии и голям познавач. Така че моделите му не просто дефилираха по сцената, но и той обясняваше тънкостите и разликите в облеклата от различни краища на страната.

Финалът на официалната програмата на първия Фестивал на горнооряховското гърне обаче сложиха гости от другия край на България. Атрактивният ансамбъл „Големите гайди“ на Стефан Иванов от Асеновград и солистки от няколко ансамбъла и АМТИ в Пловдив донесоха красотата на родопската музика и бяха дълго аплодирани от горнооряховската публика.

Официалната програма приключи, но за любителите на българския фолклор ще има още един голям концерт. Тази вечер на сцената излиза Гласът на България за 2021 г. Петя Панева и на Митко Денев.


Ключови думи
Фестивал на Горнооряховското гърне Горна Оряховица Големите гайди