Събота, 05 Oct 2024
            
Велико Търново Други

Институт „Конфуций“ отбелязва годишнината от установяването на дипломатическите и културни отношения между България и Китай

  05.10.2024 16:14
Институт „Конфуций“ отбелязва годишнината от установяването на дипломатическите и културни отношения между България и Китай

На 3 октомври 2024 година се навършват 75 г. от установяването на дипломатически и културни отношения между Китай и България. Тази годишнина Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет вече отбеляза с откритата на 19 септември изложба на 75 творби на китайски и български художници, която ще бъде експонирана в Художествената галерия „Борис Денев“ до 6 октомври 2024 г. Честванията продължават с две големи събития: международна научна конференция и празничен спектакъл.

На 11 октомври от 14:00 ч. в Институт „Конфуций“ ще се състои официалното откриване на XI Международна научна конференция на тема „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, ежегодно организирана от Институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Освен на 75-годишнината от установяването на българо-китайски дипломатически отношения,  тазгодишният форум се посвещава и на 90-годишнината от рождението на проф. д-р Бора Беливанова – изтъкнат учен, китаист, преводач и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Участие в конференцията са заявили редица експерти и учени от различни образователни институции, преподаватели, студенти, докторанти от България (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ПУ „Паисий Хилендарски“, БАН), както и участници от Китай, Румъния и Унгария.

Ректорът на Великотърновския университет и екипът на Институт „Конфуций“ канят всички жители и гости на Велико Търново на празничния спектакъл на 12 октомври от 18:00 ч. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ с вход свободен. За да вземат участие в концерта, специално от Китай ще гостуват професионални изпълнители на бойни изкуства и на традиционни музикални инструменти. В програмата ще участват още ученици и студенти, изучаващи китайски език, от Велико Търново и Класна стая „Конфуций“ в СУ „Васил Левски“ – гр. Русе. Присъстващите ще могат да се насладят на „Танца на дракона“ и на гигантската китайска панда./ сн. Институт "Конфуций" - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"


Ключови думи
Институт "Конфуций" ВТУ