Събота, 05 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

Ректорът на ВТУ към студентите на старта на новата академична година: Учете и се радвайте на живота

  01.10.2024 14:18
Ректорът на ВТУ към студентите на старта на новата академична година: Учете и се радвайте на живота

С рекорден прием – близо 5 хил. нови студенти, включително докторанти и специализанти, започва новата академична година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Днес тя бе открита тържествено, по традиция пред паметника на патроните на търновската Алма матер. За церемонията дойдоха народни представители от IV Многомандатен избирателен район,  областният управител Ивайло Здравков, представители на местната власт, на синдикатите, на МОН, Негово преосвещенство никополският епископ Матей. За първи път гост на ВТУ бе и Негово превъзходителство Рами Ал-Отейби – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия, придружен от съветника в посолството Мохамед Ал-Кахтани и проф. д-р Карим Наама.

Към студентите ректорът на ВТУ проф. Димитър Димитров се обърна със заръката да учат и да се радват на живота. Харесайте този град, влюбете се в него и нека остане в сърцата ви. Този ден е празник, особено за първокурсниците. ВТУ е създаден върху здрави основи, които могат да устоят на всякакви бури. Нашата Алма матер има не само традиции, но и визия за бъдещето, посочи ректорът, и акцентира върху добрата материална база и доброто финансово състояние на ВТУ.

От името на Студентския съвет с добре дошли в академичната общност студентите приветства председателят му и член на Съвета на настоятелите Васил Цонков. ВТУ събира амбициите и сбъдва мечти, но е и школа за живота, посочи Цонков.

Биляна Николова, която започва да учи право във ВТУ, определи влизането във ВТУ като стъпка напред към професионалната реализация, която показва отговорност към собствените мечти. Нека използваме пълноценно времето си тук, пожела на колегите си Николова, малко преди заедно с ректора проф. Димитров да ударят първия звънец.

Клетва на студента, написана през октомври 2004 г. за първокурсниците на ВТУ от поета Радко Радков, положиха студентите. Прочете я председателят на Общото събрание на ВТУ проф. д-р Антоанета Анчева.

Много поздравителни адреси бяха получени във ВТУ по повод откриването на новата академична година – от кмета на Велико Търново Даниел Панов, от министъра на образованието проф. д-р Галин Цоков и др.

След церемонията пред паметника на светите братя Кирил и Методий прозвучаха изпълнения на Школата за народни инструменти „Потомци“ към НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец.


Ключови думи
ВТУ нова академична година