Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Десетият археологически сезон на Ряховец започна, макар и без финансиране от Министерството на културата

  01.10.2024 11:20
Десетият археологически сезон на Ряховец започна, макар и без финансиране от Министерството на културата

За десета поредна година екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (Регионален исторически музей – Велико Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (Исторически музей – Горна Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – Велико Търново) са ангажирани с проучването на този емблематичен за града и региона обект, който през 2015 г. получи статут с категория „национално значение“.

За периода 2015-2023 г. са проучени различни структури от крепостта, датиращи от III–II хил. пр. н. е. до ХIII век. Извършени са множество интердисциплинарни изследвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране.

За първи път от осем години проектът за Ряховец не е сред одобрените за финансиране от Министерство на културата, въпреки че само преди година бе класиран на второ място в страната. Поради тази причина археологическият екип работи единствено със средства, осигурени от Община Горна Оряховица. С бюджет от 15 000 лева се предвижда да бъде довършена работата на археолозите в северното подградие на крепостта. Там бе направено най-голямото откритие от миналия сезон – еднокорабен църковен храм и некропол от периода ХII–ХIII век с интересни находки като бронзов кръст (енколпион), сребърни обеци, мъниста, множество фрагменти от стенописи, архитектурни детайли, строителна керамика и др. Усилията на екипа ще бъдат съсредоточени в пълното разкриване на църквата, като идеята на специалистите е в бъдеще да бъде изготвен проект за нейната консервация и социализация.


Ключови думи
разкопки Ряховец крепост Горна Оряховица