Понеделник, 30 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Тръгна делото за конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица, следващото заседание е на 18 ноември

  30.09.2024 13:48
Тръгна делото за конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица, следващото заседание е на 18 ноември

В Административен съд – Велико Търново днес бе даден ход на делото за конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица.

Делото е по жалба на кмета Николай Рашков срещу решение на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). С това решение Комисията установява конфликт на интереси.

Казусът е от края на предишния и началото на новия кметски мандат. Фирмата на Николай Рашков печели на търг общински имот. Малко след това обаче самият Рашков печели и местните избори и става кмет. Тогава излиза от управлението на фирмата и тя започва да се представлява от майка му. Така че подписването на договора и плащането става вече в новия мандат. Според КПКОНПИ това поставя новия кмет в конфликт на интереси, защото той няма право да сключва договори с дружество, на което е бил управител година преди изборите. Това че самият търг е организиран и проведен от предишния кмет не отменя това ограничение, смята Комисията.

На тази база идва и решението за конфликт на интереси, което Николай Рашков обжалва пред Административния съд във Велико Търново.

След конституирането на страните на делото, съдия Георги Чемширов разпореди страните да предоставят материалите по делото в двуседмичен срок.

От Общината се иска да предостави:

• Административната преписка на ОбС по решението за разпореждане с общинска собственост и провеждането на търга през лятото на 2023 г.

• Общинската Наредба за разпореждане с общинско имущество, в редакцията ѝ към  24 ноември 2023 г.

• Удостоверение за финансовото състояние и задълженията на Общината към онзи момент.

Защитата на кмета предостави данни за извършена проверка от НАП в периода от септември 2023 г. до май 2024 г., която е завършила с констатациите, че няма факти и обстоятелства, водещи до предприемане на последващи контролни действия. Данните от НАП също ще бъдат присъединени към материалите.

КПКОНПИ трябва да предостави доказателства извършена ли е проверка, довела до решението за конфликт на интереси, тъй като преписката от Комисията е непълна.

Следващото заседание е насрочено за 18 ноември.


Ключови думи
кмет Горна Оряховица Николай Рашков КПКОНПИ Административен съд Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета