Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

В Долна Оряховица мериха сили във II Национален фолклорно-кулинарен конкурс „Магията на ореха“

  28.09.2024 16:06
В Долна Оряховица мериха сили във II Национален фолклорно-кулинарен конкурс „Магията на ореха“

Майстори кулинари и фолклорни изпълнители от цялата страна се събраха в Долна Оряховица за II Национален фолклорно-кулинарен конкурс „Магията на ореха“. Празникът се организира от НЧ „Христо Козлев-1883“, със съдействието на кметството и Етнографския музей в Долна Оряховица и Община Горна Оряховица.
Орехът е символ на мъдрост и плодородие и е в сърцето на тази инициатива, която обединява млади и стари в духа на фолклора и вкусната българска кухня. Гордеем се с нашия град, който отново е домакин на този уникален празник и вярвам, че той ще продължи да събира хора от цяла България. Нека магията на ореха продължи да ни обединява с любов към нашето наследство, обърна се към присъстващите кметът на Долна Оряховица Веско Ирибаджаков.
Гост на празника бе и заместник-кметът на Община Горна Оряховица инж. Анелия Христова. От незапомнени времена, с орехите са свързвани множество легенди и поверия. В българската традиционна култура орехът е почитан за свято дърво, което може да живее стотици години , но не само заради вековното му съществуване , но и като божествена храна за здраве и дълголетие, обърна се към домакини и гости инж. Анелия Христова и поздрави всички присъстващи от името на кмета на Общината Николай Рашков. 
Близо 30 майстори - от Свиленград до Свищов, бяха изложили своите кулинарни шедьоври на щандовете пред читалището в Долна Оряховица. В кулинарната изложба участниците представяха изключително разнообразие от основни ястия, десерти и напитки, в които задължително присъстваше орехът. Торти, хлябове, сладкиши, солени изделия, рибници, пълнени чушки, ликьори и още, каквото би могъл да си помисли човек, бяха подредени по щандовете. Кулинарните изделия бяха оценявани от жури в състав: Царина Цанева, Ивайло Иванов и Севдалин Кръстев.
Специален щанд на празника имаха и децата от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, които рисуваха, моделираха с глина и представяха произведения от Керамичната школа към училището.
И докато от едната страна течеше кулинарна битка, то на сцената пред читалището се редуваха изпълнители и състави от цялата страна, които се състезаваха в музикалния раздел. Техните изпълнения бяха оценявани от професионално жури в състав: Петър Георгиев, Полина Порумова и Петър Петърчев. А задачата им изобщо не беше лесна, защото трябваше да изберат най-добрите сред близо 70-те изпълнители и състави, дошли от различни кътчета на България.
Всички участници получиха грамоти, а победителите и плакети с логото на фестивала, чийто автор е д-р Деница Иванова – Александрова, уредник на горнооряховската ХГ „Недялко Каранешев“, но избрала да живее със семейството си в Долна Оряховица.


Ключови думи
Магията на ореха Долна Оряховица