Събота, 19 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

В Драганово отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство

  19.10.2024 12:48
В Драганово отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство

С цветя пред паметника на градинаря в Драганово бе отбелязан Денят на българо-унгарското приятелство.

На 19 октомври в Унгария се отбелязва годишнина от революцията през 1956 г. и борбата за свобода на унгарците срещу съветския диктат. През 2016 г. 19 октомври е обявен за Ден на българо-унгарското приятелство.

В Драганово, което от години има тесни връзки с наследниците на българските градинари в Унгария, денят бе отбелязан с поднасяне на цветя пред Паметника на градинаря. Инж. Иван Кишев - кмет на село Драганово, Наталия Генова - секретар на НЧ „Съединение-1888” и Каталин Йонкова - представител на унгарската общност, отбелязаха днешния празничен ден, заявявайки искреното желание да се продължат и да се развиват дългогодишните приятелски отношения между двете страни.

За празничния повод бяха изпратени поздравителни адреси до г-н Миклош Борош - извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, както и на пазителите на българското и драгановския дух в Унгария д-р Йордан Бочков - почетен консул, г-н Петър Бочков - председател на Българското самоуправление в Будапеща, 22 район и г-жа Маргарита Бочева, председател на българското самоуправление във Фелшожолца.


Ключови думи
Драганово Ден на българо-унгарското приятелство Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета