Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Учебната година в ОУ „Иван Вазов” започна с награди, а учениците ще се грижат за маслина, връстник на училището

  16.09.2024 10:59
Учебната година в ОУ „Иван Вазов” започна с награди, а учениците ще се грижат за маслина, връстник на училището

Новата учебна година в ОУ „Иван Вазов” започна с награди за няколко големи постижения на ученици, постигнати през ваканцията.

Петър Димитров спечели сребърен медал от финала на математическото състезания „Математика без граници” в Несебър. В състезанието участват близо 20 000 ученици от над 20 страни.

Два отбора от училището са сред победителите в Националния STEM конкурс. Първо място в страната зае разработеният модел за виртуален музей на Горна Оряховица, чиито автори са Боряна Пенчева, Елица Иванова, Петър Минов и Михаил Чолаков.

Отборът на Рая Мусева, Цветелина Колева, Цветиана Пенева, Светослав Дойков и Велизара Железова е областен победител с виртуален музей на училището.

Всички те са от 6 „а” клас и получиха награди от директора Иван Момъков, а преди това имаха честта да издигнат знамето на България в началото на церемонията.

Учениците на ОУ „Иван Вазов” бяха приветствани от своя директор и от официалните гости – народния представител Димитър Николов, общинския съветник Деница Цветанова и зам. кмета инж. Анелия Христова, която прочете поздравителен адрес от името на кмета Николай Рашков, а от свое име подари колекция от съчинения на патрона Иван Вазов за училищната библиотека.

Новата учебна година започва с очакване за две големи придобивки, по които ще се работи в следващите месеци. Предстои МОН да финансира проекта на стойност 360 000 лева за изграждане на STEM зона в училището. Със свои средства ОУ „Иван Вазов” започва обновяване на училищния двор с нова настилка и модерни спортни игрища.

Продължава и озеленяването в училищния двор, като новите придобивки са адекватни на климатичните промени. Три маслини са засадени в навечерието на първия учебен ден. Едното дърво дори е връстник на училището, което започна своята 68-ма учебна година.

Има една поговорка, че който мисли за поколения напред, засажда маслина. А който иска добро бъдеще за децата – инвестира в образование. Нека си пожелаем успешна, мирна и здрава учебна година. На добър час, пожела Иван Момъков.


Ключови думи
Първи учебен ден Горна Оряховица ОУ "Иван Вазов"