Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Историческият музей в Горна Оряховица се превърна в средновековно селище за една нощ

  15.09.2024 16:02
Историческият музей в Горна Оряховица се превърна в средновековно селище за една нощ

След 5-годишно прекъсване, Исторически музей – Горна Оряховица отново организира Нощ в музея. Темата тази година бе „Имало едно време – картини от средновековния живот“ и чрез исторически реконструкции на гостите бяха представени средновековни занаяти, кухня и въоръжение. Превръщането на Музея н средновековно селище стана възможно с помощна на регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ във Велико Търново и Шумен.

„Нощта на музея като цяло е в духа на годината, в която акцентираме върху средновековната крепост Ряховец, върху разкопките там и най-вече върху откритията направени по време на проучванията. Надяваме се скоро да реализираме и деня на отворени врати на Ряховец. Направихме изложба, която озаглавихме „Да прекрачиш времето“, но много държахме тук в музея да покажем Средновековието достъпно за всички. Така горнооряховчани ще могат да видят как са се хранили хората тогава, как са се обличали, какво са консумирали, какви занаяти е имало, какви игри са играели, каква музика са слушали. Всичко това е идеята на нашата средновековна нощ“, сподели директорът на горнооряховския музей Пламен Мадемов.

Гостите на средновековното селище в Музея имаха възможност да опитат вино и специалитети, приготвени по рецепти на няколко века, да се забавляват с игри от онова време и да се облекат и снимат със средновековни тоалети.

Имаше кът за старинни занаяти. Показано бе и въоръжение на средновековните войни. В специален кът бяха изложени стари календари, прабългарски руни, глаголицата и още други интересни експонати, разказващи за писмеността и културата на българите. А тези, които желаеха, отнесоха за спомен малки кожени сувенири със своята буква от глаголицата или изписана като прабългарска руна.

В рамките на музейната нощ посетителите имаха възможността да разгледат и постоянните експозиции на музея, както и най-новите – „Археологически разкопки в община Горна Оряховица“ и образователната с VR-очила „Да уловим времето“.


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица Нощ в музея