Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Комичната опера „Сватбата на Фигаро“ с премиера във великотърновския театър на 3 октомври

  13.09.2024 14:46
Комичната опера „Сватбата на Фигаро“ с премиера във великотърновския театър на 3 октомври

Комичната опера „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт е новото творческо предизвикателство за екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Блестящи солисти от Китай, Сърбия, Северна Македония, Русия и различни оперни театри в България усилено репетират оперното заглавие заедно с оркестъра, хора и балета на МДТ. Диригент-постановчик е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор - Петко Бонев.

Премиерата на една от най-любимите и най-играни опери в света във великотърновския театър е на 3 октомври от 19 часа в голяма зала. След това „Сватбата на Фигаро“ ще бъде представена на големите оперни сцени и национални фестивали в цялата страна. Вече има запитвания и за гастроли извън страната.

„Всички солисти са с изключителни гласове и са отлично подготвени вокално. Най-важното е, че са млади, макар че някои от тях вече имат солиден сценичен опит. Всички те участват за първи път в това трудно заглавие, което означава, че всички творчески решения се раждат чисто и неподправено на сцената по време на репетиции“, споделя маестро Георги Патриков.

Новост в солистичния състав е присъствието на трима китайски певци.  Един от солистите, който заедно с Никола Иванов и Боян Савов изпълнява партиите на Фигаро, е докторантът в Националната музикална академия Ли Яйкай. Още двама китайски изпълнители, които учат у нас, ще участват в спектакъла. Цинг Фанг Хъ ще видим в ролите на Базилио и Курцио, а Уанг Джунран ще излезе на сцената като Барбарина. Така броят на артистите от Китай във великотърновския театър се увеличава. От миналата година част от оркестъра са цигуларката Юе Синсин  и челистът Хонгуи Лин.

Две млади певици ще дебютират на българска сцена в „Сватбата на Фигаро“. Ролята на Марчелина репетира красавицата Ева Живковска от Северна Македония, която се изявява и на модния подуим.  От съседна Сърбия пристига Йована Ковачевич, която е избрана за ролята на Барбарина. Своя дебют в ролята на Марчелина на сцената на МДТ ще направи и Ралица Василева. Тя свири на фагот в оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, а сега се изявява и като певица.

Московчанката Ирина Доброволская е солист на Държавна опера – Бургас, а в „Сватбата на Фигуро“ на великотърновския театър ще се превъплъти в образа на Керубино. Като граф Алмавива в спектакъла участват Бранимир Недков и Никола Иванов, а в образа на съпругата на графа - Розина, ще се превъплътят солистките на великотърновския театър Теодора Петрова и Миряна Калушкова. Партиите на Сузанна изпълняват Румяна Костова, Димитрина Кечеджиева, Мирела Ябанджиева. Великолепните баси Пламен Кумпиков и Виктор Кръстанов ще видим в ролята на Бартоло.

Заглавието е ново не само за целия солистичен състав, но и за оркестъра на МДТ „Константин Кисимов“. „Музиката на Моцарт е огромно предизвикателство за всеки оркестър, защото е много динамична и изпъстрена контрасти. Чрез нея трябва умело да пренесем публиката в атмосферата на интриги, лирика и непредсказуеми ходове“, обяснява маестро Патриков.

Над сценичния дизайн и костюмите за „Сватбата на Фигаро“ работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга се е заела Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова, концертмайсторът Мария Павлова, корепетиторите Росица Тарапанова и  Кристияна Абрашева. Помощник режисьор е Румяна Атанасова.


Ключови думи
Сватбата на Фигро МДТ