Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Станимир Габровски съживява в изложба духа на съборени и изоставени къщи

  11.09.2024 11:11
Станимир Габровски съживява в изложба духа на съборени и изоставени къщи

Десета самостоятелна изложба ще представи великотърновският творец Станимир Габровски. Експозицията „Спасено от огъня” ще бъде открита на 20 септември от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Духът на съборени и изоставени къщи в селата около Велико Търново ще оживее за пореден път в 26 изящни пана. Габровски определя техниката, по която работи, като интарзия (изящна мозайка от дървени парченца или фурнир), но в по-грубоват вид. Той съчетава в картините си части от дъски, които са били боядисвани в различни цветове от стопаните им, някои са запазили и естествените си багри, без да ги оцветява допълнително. Паната пресъздават неповторимата атмосфера и пейзаж на историческата и духовна столица на България.

Великотърновският творец, познат като един от основателите на прочутия „Миндя Рок Фест“, казва, че изложбите му са опит да вдъхне още малко живот на останките от стари и красиви сгради, които са вече безвъзвратно загубени. Не случайно изложбите му са белязани с вдъхновението и дълбокото послание на думите: „Дървото – това е въздухът, който дишаме. Водата, която пием. Плодовете, с които се храним. Прохладната сянка и заслон в дъжда. Материалът, от който строим домовете си. И когато те станат ненужни и ги разрушим – всичко отива в огъня! Това ми се стори много тъжен и несправедлив край, затова събрах парчета от разрушените казарми и къщи и се опитах да му дам още малко живот. На дървото“.


Ключови думи
Станимир Габровски изложба