Петък, 20 Сеп 2024
            
Велико Търново Спорт

Стела Славчева от великотърновския клуб „Моделизми“ е европейска шампионка по ракетомоделизъм

  01.09.2024 08:23
Стела Славчева от великотърновския клуб „Моделизми“ е европейска шампионка по ракетомоделизъм

Стела Славчева от СК „Моделизми“ (Велико Търново) стана европейска шампионка по ракетомоделизъм на провелото се преди няколко дни Европейско първенство в Зренянин, Сърбия.

В клас S3A (парашут) Стела Славчева се класира на трето място в общото класиране за мъже и жени, а в класирането за жени стечели европейската титла. Това стана в сложна битка и два допълнителни старта, като в общото класиране медалът можеше да е с друг цвят. На второ място се класира Жика Константинеску (Румъния), а трета остана Клаудия Урбанова (Словакия), като и трите имаха максимални резултати в редовните стартове.

В същия клас представителят на СК „Моделист“ (Горна Оряховица) Валентин Савов, който е и треньор на Стела Славчева, нямаше ден и не се представи максимално добре.

В най-силния клас на двамата S9A (ротор) Валентин Савов се класира за флайофа (допълнителни стартове) след максимален резултат на стартовете. В крайна сметка нямаше шанс в допълнителния старт и остана на пето място, а Стела Славчева с 496 точки се класира на осмо място в общото класиране. При жените Стела Славчева остана трета след Кристина Чипчич (Сърбия) и Виктория Тржилова (Чехия).

В отборното класиране доброто представяне на двамата донесе отборната титла на България в този клас. Стефан Василев от СКМ „Икар“ (Севлиево) не донесе точки на отбора, но останалите състезатели дадоха най-доброто от себе си и отново европейската титла е за отбора на България. Отборът е в състав: Валентин Савов от СК „Моделист“ (Горна Оряховица), Стела Славчева от СК „Моделизми“ (Велико Търново) и Тони Станев СК „Моделист“ (Каспичан).

Отборно класиране в клас S9A (ротор) e първо място за България, на второ е Латвия, а третото е за Словакия.

България се представи много добре на това Европейско първенство, като основна заслуга за това има експертът по двигателите Ангел Тодоров, който подготви перфектно двигателите на българите. България спечели при мъже и жени един златен (Младен Тотев) и три бронзови медала на Тони Станев, Стела Славчева и Пламен Йорданов, както и два отборни златни медала и един сребърен. При жените Стела Славчева е със златен и бронзов медал, а Пламена Йорданова спечели сребърен. При юношите шампиони станаха Борислав Борисов (S9A) и Анастасия Лекова (S6A девойки) и двамата от СК „Моделист“ (Каспичан). Анастасия Лекова спечели и три сребърни медала (S3A), (S4A) и (S4A девойки). Юношите спечелиха и два отборни медала сребърен (S3A) и бронзов (S6A). Общо 18 медала за България от това Европейско първенство, което е много добър резултат, но може и много повече. Догодина Световното първенство отново е в Зренянин, Сърбия.

 


Ключови думи
Стела Славчева ракетомоделизъм европейска шампионка