Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Оперната класика „Летящият холандец“ за първи път на фестивала „Сцена на вековете“

  31.08.2024 13:38
Оперната класика „Летящият холандец“ за първи път на фестивала „Сцена на вековете“

Брилянтната оперна класика на Вагнер „Летящият холандец“ в режисура на Вера Немирова ще завладее публиката на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2024 с блестящи солисти, впечатляваща сценография и визуални ефекти. Спектакълът на Варненската опера ще бъде представен на 2 септември от 19,00 ч. в МДТ „Константин Кисимов“.

Рихард Вагнер е автор на либретото и музиката на „Летящият холандец“ – призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. Саможертвата на моряшката дъщеря Сента най-сетне носи покой на душата на бродещия по моретата Холандец.

Седем години след премиерата си в Магдебургската опера „Летящият холандец“ на режисьора Вера Немирова надгражда предишната постановка с нови внушения, доразвити образи и актуализирана сценография. Във варненския спектакъл режисьорката засяга промените в битието на постковидното общество, в личното и социалното общуване. Шивачките се събират на площада в очакване на моряците, а на сцената се появява „колелото на късмета“, върху което са отбелязани качествата на мъжете. Този забавен фон е напълно чужд на мечтите на Сента.

Ако приятелките ѝ имат за идеал мъжки образи, пречупени през призмата на рекламите и спорта, то Сента търси истински и дълбоки чувства, далеч от показността и скоростната селфи-култура на днешния ден. Тя мечтае за мъж, който не прилича нито на баща ѝ, нито на годеника ѝ Ерик. Нейната обсебеност от идеята за спасение на Холандеца не е водеща.

Сента търси истинска любов и дълбоки взаимни чувства. Търсенето на тази любов е съпроводено и от желанието да избяга от света, в който живее.  Жадува за живот и страст, но „вътрешно“, далече от външната показност.

Сценографията е на Чавдар Чомаков, художник на костюмите е Павлина Ойстерхаус, а мултимедията е дело на Димитър Иванов. Диригент на спектакъла ще е Светослав Борисов

Ролите са поверени на Деян Вачков, Линка Стоянова, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Силвия Ангелова и Артьом Арутюнов, а в спектакъла участват хор и оркестър на Държавна опера Варна.


Ключови думи
Сцена на вековете Летящият холандец