Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Започна скаутски лагер „Ряховец 2024“ , близо 30 деца ще учат да оцеляват в природата и да я опазват

  31.08.2024 07:23
Започна скаутски лагер „Ряховец 2024“ , близо 30 деца ще учат да оцеляват в природата и да я опазват

В Горна Оряховица започна Скаутски лагер „Ряховец - 2024“. В тридневно приключение се впуснаха близо 30 деца на възраст от 6 до 16 години, заедно с родители.
Добре екипирани, в обедните часове в петък участниците, водени от организатори и инструктори, тръгнаха на поход към хижа Божур. В местността край хижата младите скаути сами устроиха палатковия си лагер, където ще останат през почивните дни.
Вълнуващата за малки и големи инициатива се провежда за четвърти път, след като през изминалите три години срещна изключително голям интерес. Организатори на скаутския лагер са Община Горна Оряховица и НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.
Коменданти на лагера са полк. Евгени Пенчев и майор Ивелин Тодоров. По думите им традициите, които това събитие вече има, се надграждат. Тази година, наред със знанията за природата, уменията за оцеляване в нея и как да я опазват, децата ще учат и за живота на пчелите.
По време на лагерните дни скаутите ще стават рано, ще имат ролеви игри с елементи на ориентиране, ще се учат на правилата за стрелба с лък и пневматична пушка, ще боравят с различни инструменти и уреди, включително телескоп.
Придобивайки полезни умения ще опознават различните билки, храсти и дървета, както и историята на местността Ряховец, до която ще се отправят на поход. Сами ще приготвят храната си, много ще се забавляват и ще създават приятелства.
„Идеята е подрастващите да се научат да работят в екип, да разберат, че животът, извън телефоните е интересен. А предвид климатичните особености напоследък, наистина да се научат да опазват природата“, коментира полк. Евгени Пенчев. От опит той сподели, че по време на скаутските лагерувания винаги има нещо ново и полезно, което и родителите да научат, покрай своите деца.
„Няма по-хубаво от природата и няма по-полезни умения от тези, получени „на терен“, каза зам.-кметът Петя Иванова в приветствието си към участниците. Тя пожела на малките скаути много хубави емоции и невероятни нови приятелства.
Скаутското приключение ще приключи на 1 септември. На финала всички деца ще получат специални сертификати за участие в Скаутски лагер „Ряховец -2024“. Преди да си тръгнат, като истински природолюбители, ще почистят района на лагера.


Ключови думи
скаутски лагер Горна Оряховица