Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Икономика Лясковец

Българска верига стъпва в Лясковец

  29.08.2024 17:44
Българска верига стъпва в Лясковец

Общинският съвет в Лясковец единодушно даде зелена светлина за реализирането на инвестиционно намерение в очакван размер на около 10 млн. лв. В града пожела да стъпи българската верига за хранителни стоки „Абсолют+“, която иска да изгради търговски комплекс - супермаркет и прилежащи търговски обекти, фермерски пазар със свободен достъп, детска площадка, уличен фитнес, зелени площи и паркинг, включително и такъв със зарядни станции за електрически автомобили.

Избраната локация е над „Строймаркет“, точно до разклона с околовръстния път на Лясковец. За целта фирмата купи няколко парцела и започва процедура по оформянето им в един имот. На редовното заседание на Общинския съвет през юли, когато инвестиционното намерение влезе за първи път, от опозицията бяха изказани опасения, че след изграждането на обекта ще бъде затруднен достъпът на живущите в квартала към околовръстното. Затова кметът на Лясковец Васил Христов е поел ангажимент в бюджета за догодина да бъде включено проектирането на алтернативна отсечка.

Веригата „Абсолют“ +е на пазара от 25 г., а към днешна дата оперира в Павликени, Бяла черква и Левски. В дружеството са заети около 250 души. За Лясковец фирмата е планувала да разкрие между 80 и 110 работни места, като приоритетно ще наема местни хора. Нещо повече – в търговските обекти на веригата с предимство са производителите от съответния регион.

Обобщени, основните точки на инвестиционното предложение на дружеството включват разкриването на нови работни места с очаквано средно нетно възнаграждение в размер на 1500 лв. при сегашните нива на заплати в региона, преки постъпления в бюджета на Общината от местни данъци и такси в размер на над 25 хил. лв. годишно, пазар и нови възможности за реализация на местни производители и търговци на едро.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Абсолют+ Лясковец