Неделя, 20 Oct 2024
            
Култура Лясковец

Бъдещи примабалерини трупаха опит в Националната среща „Празник на балета” в Лясковец

  19.10.2024 21:28
Бъдещи примабалерини трупаха опит в Националната среща „Празник на балета” в Лясковец

Урок по характерни танци подари Община Лясковец на участниците в тазгодишната Национална детско-юношеска среща „Празник на балета”. Срещата бе вчера и днес на сцената на НЧ „Напредък 1870” в Лясковец, а урока проведе д-р Бонка Матова – преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Домакин и организатор на празника на балета са НЧ „Напредък 1870”, Танцова школа „Ритъм” и едноименният балет към читалището. Събитието се финансира от Община Лясковец, като тази година в него се включиха Балетна формация „Търговище” – Търговище, Балетна школа „Грация” от Горна Оряховица, Студио „Балет - Бъчварова” при ОДК - Варна, Балетно студио RELEVE при НЧ „Боян Пенев-1949” - Шумен, „Вирджиния балет” от Велико Търново, Балетна школа „Вдъхновение” от Дебелец и домакините от „Ритъм”.

През различни емоции преведоха своята публика участниците в националната среща, която приключи с концерт тази вечер. Да ги съпреживеят дойдоха зам.-кметът и секретарят на Община Лясковец Емилия Жилиева и Емилия Иванова, зам.-кметът на Горна Оряховица инж. Анелия Христова, д-р Бонка Матова, много близки и приятели на балерините.

Настоящото издание на срещата е 16-то поред. Тя се ражда по идея на ръководителя на „Ритъм” Валя Атанасова, която не скри уважението си към своите колеги. На всеки от ръководителите на участващите състави председателят на читалището Васил Русев поднесе цвете и поздравителен адрес.

Скъпи деца, вие отново направихте Лясковец столица на балета. Внесохте красота, изящество и ни показахте, че балетът трябва да се преживява, не просто да се гледа. Благодаря ви, че изпълнихте душите и сърцата ни, обърна се към децата Емилия Жилиева. Винаги сте добре дошли при нас, отправи покана за бъдещи срещи зам.-кметът на Лясковец.


Ключови думи
Празник на балета Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета