Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

79 хиляди лева дофинансиране до края на 2024 година гласува ОбС за 6 училища в Горнооряховско

  29.08.2024 14:38
79 хиляди лева дофинансиране до края на 2024 година гласува ОбС за 6 училища в Горнооряховско

78 949 лева е дофинансирането от 1 септември до 31 декември 2024 г. за шест училища в Община Горна Оряховица, които започват учебната година с по-малко от 80 ученици.

Предложението бе гласувано от Общинския съвет, този път без дебат. Възраженията си сподели само председателят на комисията по образование Иван Момъков. Не съм против съществуването на такива училища, не смятам, че и парите са важни, защото Община Горна Оряховица може да си позволи такъв разход. Не съм съгласен, защото смятам, че няма истински образователен процес и се маргинализират децата. А те не заслужават това, обясни Момъков защо е с особено мнение по въпроса с училищата в Писарево и Върбица.

Тази година училищата, които трябва да се дофинансират са 6, след като в групата се присъедини ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица. Училището във втория град на общината очаква 73 ученици за новата учебна година. Останалите, които от години имат проблеми, са ОУ „Отец Паисий” в Писарево – 19 ученици, ОУ „Васил Левски” във Върбица е с 30 ученици, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище – 57, ОУ „Св. Климент Охридски” в Драганово – 57 и ОУ „Елин Пелин” в Първомайци – 72 ученици.

Всички те, без училището в Първомайци, ще имат слети паралелки, което още повече затруднява образователния процес. Най-голяма част от сумата за дофинансиране ще отиде за Писарево и Върбица, съответно 28 089 лв. и 21 067 лв. Финансирането се определя на база стандарта за един ученик, който вече е 3191,96 лв. с коефициент между 20 и 60% в зависимост от броя на учениците в училището и вида на паралелката - слята или маломерна. Колкото повече слети и маломерни паралелки, толкова по-голямо е дофинансирането.

Под норматива ще има паралелки и в градските училища, но за тях не се изисква дофинансиране. Единствено в СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов” всички паралелки са според нормативите.

С решението си от днес ОбС възлага на кмета да поиска разрешение от РУО за маломерни паралелки под 10 ученика, каквито има и в шестте засегнати от кризата за деца училища.


Ключови думи
училища дофинансиране Горна Оряховица