Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Обсъждането на парковете в Горна Оряховица за малко да стане спор „За“ и „Против“ кучетата

  27.08.2024 22:47
Обсъждането на парковете в Горна Оряховица за малко да стане спор „За“ и „Против“ кучетата

Кучешката тема си остава най-горещата, каквото и да се предприеме в Горна Оряховица. Оспорвани дебати се заформят само със споменаването на думата куче и така се получи и на общественото обсъждане на проектите за обновяване на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“.

Все пак стана истинско обсъждане и голяма заслуга за това имат на първо място хората, заявили своето мнение, но не по-малко и арх. Антония Владимирова от фирма „Архивизия“, работила по проектите за обновяване на парковете. Арх. Владимирова е горнооряховчанка и това помага не само на проекта, но и на обсъждането. Съвсем различно е, когато виждаш, че един проект е направен с познаване на мястото, а не по снимки, и авторът знае къде точно се намира всеки елемент, за който питат хората.

Най-общо казано проектите срещат одобрение, но с някои съществени и някои не толкова съществени забележки.

Най-голяма спор се получи около зоната за домашни любимци в парк „Христо Ботев“. Повечето изказали се заявиха, че паркът е малък и няма нужда 10% от площта му да се заделят за „кучешка зона“. Казано така изглежда кратко, но отне повече от половин час изказвания в този смисъл. Имаше един защитил необходимостта от място за разходка на кучета и в „Христо Ботев“, докато против бяха четири-пет изказали се.

За самия парк стана ясно, че е замислен като място за отмора и за родители с малки деца. Парк „Христо Ботев“ с огромните си дървета и голям шадраван присъства в спомените на много поколения горнооряховчани. Освен това със своята алея на възрожденците е свързан с паметта им за миналото. Така че идеята, подадена на проектантите, е била да направят парк в ретро стил. Заложено е на елементи от ковано желязо, възстановяване на шадравана в оригиналния му вид, много дърво и естествени материали, където е възможно. Кътовете за детска игра се увеличават, като детски съоръжения ще има и в тревните площи.

Предвижда се автоматична самопочистваща се тоалетна, която също стана тема на дискусия трябва ли да е скрита, или не. Прикрита или не, но ще е истинска тоалетна, а не воняща химическа кабинка.

Дадени бяха доста предложения – че няма нужда от никакви арки за обозначаване на входа, че може би трябва да се помисли и за по-големите деца, да се сложат на паметниците на възрожденците табели с историята на съответните личности и т.н.

Обсъждането премина към парк „Николай Панайотов“, където проблемите са доста повече и предвижданите промени – също. Там замисълът е да се направи център за игра на малки и по-големи деца и тийнейджъри. Предвидени са много нови съоръжения и то все от тип приключенски игри, включително скейтборд парк и писта за ролери.

Участващите в обсъждането поискаха да има някакви водни обекти за прохлада – било то шадравани или други подобни елементи. Според кмета това са скъпи съоръжения, които Общината трудно ще поддържа и затова е по-добре да се организира този парк като място за изживявания на децата, а не за релакс.

Всички се обединиха около това, че трябва да се наблегне на озеленяването. На „Николай Панайотов“ още много му личи, че е нов парк и зеленината му липсва.

Направено бе предложение за очертаване на коридор за велосипедисти по алеите, както и да се предвиди сцена за изпълнители.

Обсъжда се и поливната система, както и видеонаблюдението и въобще контролът и опазването на парковете. Парк „Николай Панайотов“ отдавна е наричан „Счупеният парк“ и някак трябва да стане така, че хората да забравят за това прозвище, изтъкнаха участниците в обсъждането.

Обсъдиха се и стъпките от тук нататък и в какви срокове може да се очаква обновяването на парковете. Все още няма точни сметки колко ще струва, а и върху проектите още ще се работи след обсъждането. Плановете са да се разделят проектите на етапи и да се търси различно финансиране. За някои елементи има подходящи програми, други Общината ще направи със собствени средства. Ясно е, че това ще става в следващата година, като тази зима ще бъде използвана да се проведат процедурите за избор на строителните работи.

Общината ще продължи да проектира и да търси реализация на проектите и за останалите паркове. Само преди двайсетина дни изтече устойчивостта на парк „Детски кът“, така че той ще е следващият. За „Никола Петров“ има голям проект, който е част от Интегрираните териториални инвестиции. Там е възможно държавно финансиране. Но както и в залата отбелязаха, трудно е да направиш парк от поляна без нито едно голямо дърво.

Покрай обсъждането на проектите стана ясно, че Общината възнамерява да спре свободния достъп до парковете през нощта. Все още се обмисля кога ще се затварят и отварят и как точно ще стане това. Предложението ще се коментира, ако влезе като промяна към Наредбата за обществения ред.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
проект паркове Горна Оряховица