Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Изненада: Долна Оряховица се оказва с най-малко първокласници тази година

  23.08.2024 14:02
Изненада: Долна Оряховица се оказва с най-малко първокласници тази година

35 първокласници повече от миналата година очакват училищата в Горнооряховско на 16 септември. По данните към средата на август тази година за първи път на училищния чин ще седнат 306 хлапета. На 15 септември 2023 г. са били 271.

Новината е добра, но като цяло децата продължават да намаляват, училищата за дофинансиране заради малко ученици се увеличават, както и сумата, която трябва да се заделя. На сесията следващата седмица ОбС ще гласува предложение за дофинансиране в размер на 78 949 лв. за периода от 1 септември до 31 декември 2024 г. За този период на 2023 г. допълнителното финансиране е било 65 252 лв.

Тревожното е, че кризата за деца вече стигна и до училището във втория град на общината. За първи път ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица пада под 80 ученика и влиза в списъка на тези, които трябва да се дофинансират и на тези със слети паралелки. Още по-лошото е, че досега са записани само 3 първокласници, което е предпоставка за проблеми и в следващите години. Планира се те да учат в слята паралелка с 11 второкласници, а това никак не се отразява добре на резултатите.

Местната общност, училищната и кметската управа трябва да търсят причините за липсата на първокласници, защото деца всъщност има. През 2017 г. – наборът, който тръгва сега на училище, в Долна Оряховица има записани 23 деца по постоянен адрес и 17 по настоящ. Тоест съвсем достатъчно са за една нормална паралелка от 16 деца. Ако родителите им бяха избрали ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, нямаше да се падне и под границата от 80 ученици, които поставят училището в групата подпомаганите. Само че долнооряховските деца ще бъдат ученици в Горна Оряховица. Следвайки всъщност естествения процес, обезлюдяващ училищата и селищата извън общинския център.

В крайна сметка факт е, че ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица, което никой не смяташе за застрашено доскоро, изведнъж се оказа в критична ситуация и с най-малко първокласници. Дори в Писарево и Върбица, които традиционно са най-проблемни в последните години, има повече деца, записани за първи клас. В ОУ „Отец Паисий” са 5, а в ОУ „Васил Левски” – 4.

Очевидно има нещо вярно в очакванията за завръщане на гастарбайтери в тези села. Това си личи най-вече по големия удар, който правят в ОУ „Св. Климент Охридски” в Драганово. Там има записани 16 първокласници, което ще рече, че над 25% от всички ученици на училището са в първи клас. Всички останали класове са наполовина и са слети.

В другите две големи села – Първомайци и Поликраище, първокласниците също са доста под норматива от 16 ученици. В ОУ „Елин Пелин” в Първомайци поне са 11, което означава, че няма нужда от специално разрешение за съществуване на паралелката. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище са 7. Училището се води средищно за три села, но на практика там учат предимно децата от Крушето и Янтра, а децата от Поликраище, както и долнооряховските, се записват в Горна Оряховица или Велико Търново.

Училищата в Горна Оряховица се радват на добър випуск, родени 2017. В Гимназията досега са записани 95 първокласници, в ОУ „Иван Вазов” – 72, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 36, СУ „Вичо Грънчаров” – 35 и ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – 22. Тези бройки позволяват на училищата да си направят планирания прием и да гарантират заетостта на учителите си.

До 16 септември, когато се открива новата учебна година, има още малко време и цифрите може да се променят. Едва ли обаче ще настъпят драстични промени, а тенденцията при всички случаи ще си остане същата – бавна агония за малките училища.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
първокласници Долна Оряховица