Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

358 пациенти са лекували в Очно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” от началото на годината

  22.08.2024 10:18
358 пациенти са лекували в Очно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” от началото на годината

358 пациенти са преминали през Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица от 1 януари до 31 юли т.г. Офталмолозите са лекували пациенти с глаукома и съдови заболявания, с възпалителни заболявания на окото. Броят на извършените операции е 140, като тези с голям обем са 124, а със среден и малък обем - 36, пояснява началникът на отделението д-р Илиана Донева.

Операциите на катаракта са 104 за отчетения период, като пациентите са от различни населени места от великотърновска област.

В отделението бе извършен ремонт, изцяло със собствени средства на болницата. Подменена е дограмата, коридорите, болничните стаи и лекарските кабинети са изцяло освежени, с подменен санатирен фаянс и оборудвани с нови шкафове, и мебели.

Със средства на МБАЛ е закупен и нов апарат - компютърен безконтактен тонометър, с който се измерва прецизно вътреочното налягане. Апаратът е щадящ за пациента, тъй като при изследването не се докосва роговицата на окото, не се налага и анестезия. Изследването дава възможност за идентифициране на пациенти с риск от глаукома.

 


Ключови думи
Очно отделение МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица