Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Огнян Стоянов: В ОбС – Горна Оряховица всяко решение се взема с много дебат и това е предпоставка за успешно управление

  09.08.2024 11:42
Огнян Стоянов: В ОбС – Горна Оряховица всяко решение се взема с много дебат и това е предпоставка за успешно управление

На последната сесия председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Огнян Стоянов направи отчет за работата на местния парламент за първата половина на годината.

„Длъжен съм по закон да правя отчети на всеки 6 месеца, но мисля също, че има какво да се разкаже за работата ни през тези месеци. Имам много опит като общински съветник, но за първи път участвам в Общински съвет, в който нито кметът, нито председателят, нито най-голямата група могат да бъдат сигурни, че ще прокарат решение. Всичко се решава след много дебати и това е хубаво, защото така има по-голям шанс да се вземе най-доброто решение“, коментира Огнян Стоянов след последното заседание.

-Направихте отчет за работата на ОбС през първите 6 месеца на годината. Как изглежда тя в цифри?

-Ще включа и заседанията от миналата година, тъй като началото на мандата беше в края на 2023 г. От началото на мандат 2023/2027 година сме направили 14 заседания, от които едно учредително и едно тържествено. Взети са 378 решения, средно по 27 на заседание. Реално се падат повече решения на една сесия, ако махнем учредителната и тържествената. За сравнение в предишния мандат за 4 години са проведени 68 заседания, на които са взети 1171 решения. Тоест за малко повече от половин година сме взели над 30% от решенията за цял предишен мандат.

-Кои от приетите решения, наредби или стратегии са най-важни или по-скоро кои касаят най-много жители на общината?

-Бих подчертал наредбите, стратегиите и правилниците, по които работата е най-тежка и които трасират пътя, по който ще се движи общината в следващите години.

Най-популярна може би стана наредбата за финансова помощ на семейства с трето дете. Освен че се отпускат 10 000 хиляди лева за тези семейства, се повишиха и сумите за първо и второ дете.

Наредбата за отглеждане на домашни любимци е изключително важна за решаване на проблема с бездомните кучета. Приютът за безпризорни животни няма да има ефект, ако на улицата продължава да се изхвърля нежеланото потомство на домашните любимци. Още в предишния ОбС беше направен опит да се приеме такава наредба. Тя бе върната от областния управител, но сега успяхме. Новата наредба предвижда строги правила за отглеждане на домашни любимци и строг контрол, за да се спре изхвърлянето им на улицата.Ще отлича и наредбата за реда и условията за установяване на жилищни нужди и настаняване в общински жилища. Ще има нов процес на картотекиране с преглед на декларираните обстоятелства, когато са отпускани жилищата. Трябва да се прецени отговорят ли настанените хора на критериите и имат ли нужда от общинско жилище. Идеята е общински жилища приоритетно да се дават на хора с професии, от които общината има нужда. Ще дам пример. Млада двойка лекари идва в Горна Оряховица и ще започне работа в Болницата. Имат нужда от жилище и ние ще им помогнем, като им предоставим общински апартамент. Не беше лесно да намерим нещо подходящо, защото жилищният ни фонд е запълнен.

Важно решение беше приемането на наредбата за премахване на незаконните строежи, както и тази за преместваемите обекти. Последната значително ще облекчи хората, които ще поставят гаражи и ще им спести разходи.

Приехме стратегия за общинската собственост, бюджетът за годината мина по един много удовлетворителен начин – с голям дебат и много предложения и т.н

-Количеството е впечатляващо, но какво е качеството?

-За качеството ще говорим по-късно. Важно е тези наредби да се прилагат, защото, ако останат само на книга, нищо няма да се промени в нашия град. Основното предизвикателство пред местната власт ще е да прилага наредбите и да контролира изпълнението им.

Според много анализатори българите се чувстват зле в своята държава и в своите населени места не толкова заради доходите и инфраструктурата, а заради чувството за хаотичност, безвластие и ненаказаност. Ако успеем да покажем, че властта в тази община си е на мястото, може да налага и контролира собствените си правила, ще бъде много добър сигнал за нашите съграждани, че и с другите неща ще се справим.

-Имате и върнати решения, защо се случи това?

-Имаме, дори се прочухме с 11 върнати решения от една сесия. Но всъщност 10 от тях бяха за награждаването на заслужили горнооряховчани за празника на града. Областният управител ги върна, защото не бяхме публикували предварително информация за номинираните. Поемам вината за това. По нашите традиции гласуването за наградите става на закрито заседание, а наградените се оповестяват след това. Мислех, че наградите не са административен акт, който подлежи на контрол, но юристите на областна управа решиха друго и ни върнаха решенията. Трябваше да ги прегласуваме.

Освен тях има върнати само 3 решения, които касаят прокарване на кабелни мрежи и трасета. Там се сблъскват няколко закона и всяко тълкуване може да бъде спорно. Така че не мисля, че върнатите решения са някаква слаба оценка за нашата работа. Не мисля също, че има някакво специално отношение от областните юристи. Хората си вършат работата, а тя е да контролира общинските решения.

-Работата на ОбС вече е изцяло публична. Предават се онлайн не само сесиите, но и заседанията на комисиите, има вече регистър на питанията и отговорите. Това прави ли съветниците по-активни и по-отговорни?

-Поех ангажимент ОбС да работи прозрачно още в началото, а то стана така, че законът ни задължи да правим всичко публично. Вече всичко се излъчва онлайн, целият набор от документи за всяка сесия може да се намери на сайта.

Аз от своя страна се опитвам да ангажирам колкото се може повече хора в обсъжданията. По-важните въпроси се насочват към две комисии, за да има повече гледни точки. По спорните теми се правят работни групи с участието на администрацията и съветници.

Ние сме единственият Общински съвет в областта, който запази в правилника си, че наредбите се приемат на две четения. Между другото за това най-много настояваше опозицията чрез адвокат Деница Цветанова. Аз приех нейните мотиви, въпреки че така процедурата става много тромава и продължителна. Но пък има възможност да се правят промени, да въздействат и граждани чрез своите избраници в ОбС.

-Кои са най-активните ви колеги?

-Като цяло този Общински съвет е по-активен от предходните. Имаме особена ситуация, при която най-голямата група е в опозиция. Там са бившият кмет, бивш зам. кмет, опитен и активен съветник като Деница Цветанова. Те познават много добре работата и на администрацията, и на общинските съветници. Така че е логично да са най-активни. Извън опозицията няма как да не се отбележи активността на Иван Атанасчев. Както и на съветниците от коалицията около БСП. Иван Момъков, Павлинка Николова и Милен Маринов са имали свое мнение и са били активни както в опозиция, така и сега като част от подкрепяща новото общинско ръководство група.

-Получи се така, че най-голямата група в ОбС остана в опозиция. Как се крепи мнозинство от няколко по-малки групи?

-Трудно. Всеки ще го разбере, ако има и най-малка представа от механизма на работа в ОбС. Спасява ме опитът. Все пак за мен това е шести мандат. Имам зад гърба си пет мандата и половина, като съм бил и от управляващото мнозинство, и от опозицията. Работил съм с администрацията на трима кметове. Този опит помага, но най-много помага откритият и честен диалог с всички, независимо от политическите им различия. Когато аргументите надделяват над политическите пристрастия и когато има гъвкавост, нещата вървят, въпреки различията ни.

-Имаше ли остри противопоставяния, които да доведат до провал на някои гласувания?

-Остри противопоставяния има и ще има. Не се плаша от това, напротив, намирам го за много полезно. Когато има сблъсък на идеи, когато горещите спорове са на принципна основа, те са за добро и от това ще спечелят хората. Всъщност не винаги спорят политически противници. На последното заседание стигнахме до остро противопоставяне с колеги от групата, подкрепяща управлението. Спорът беше имат ли място спортни клубове в Младежкия дом. Когато решението е взето след аргументиран спор, има по-голям шанс да е правилно.

-А успява ли ОбС да запази добрия тон?

-В общи линии да, макар и понякога да се изостря напрежението. Не мога да се справя с емоционалния изказ на колегата Иван Атанасчев. Но пък той е от най-работещите на терен съветници. Среща се с много хора, не се колебае да поставя проблемите им – независимо дали са малки, или големи. Смело се бори за хората. Ако овладее експресивния си език, ще е чудесно.

-Как си партнирате с общинската администрация? И какво е качеството на предлаганите от нея материали?

-Работим много добре. Повечето от хората в администрацията ги познавам добре. Работил съм с тях и преди. От друга страна имаме изградено доверие с кмета Николай Рашков, което се пренася надолу по различните нива на администрацията.

Тук вече е мястото да кажа, че тази за тази диалогичност, оспорваност и ефективност в ОбС има заслуга и кметът. Много хора се страхуваха, че като идва от частния сектор, той ще ръководи диктаторски и няма да се вслушва в никого. Напротив, той е много диалогичен, готов да се вслуша в мненията на съветниците, способен да направи крачка назад или встрани.

Аз не подлагам на съмнение качеството в работата на администрацията, но никога не сме имали толкова много промени в предложенията, направени в ОбС. При предишните двама кметове нямаше отстъпление от материалите на администрацията и общинските съветници бяха принудени да приемат това, което им се предлага. Сега почти няма наредба, която да не е претърпяла сериозна промяна. Не си спомням за предишен бюджет, в който съветниците да са направили толкова значителни промени в списъка с капиталовите работи. Това е защото кметът допуска, че има и по-добро решение от това, което се предлага от неговия екип и е готов да обсъди чуждото мнение, за да се намери по-добро решение. Последен пример – наредбата за услугите и таксите, предложена от Общината, бе оттеглена от Рашков, след като видя, че много точки в нея срещат отпор в комисиите. Направихме работна група от съветници и представители на администрацията и преработената наредба ще влезе в следващото заседание с отразените забележки на колегите.

-Освен всичко друго, ОбС трябва да управлява и общинските дружества. Какво се случва с Индустриалния парк и Общински пазари? Бяха сменени управителите, това донесе ли някаква положителна промяна?

-Новите ръководства са отскоро, така че няма как да преценим в момента дали се справят. Ще съдим за действията им догодина. Има неща обаче, които сме предприели като принципал на тези дружества. Защото те се нуждаят от подкрепата на Общината и Общинския съвет.

Първо да кажа за Пазара. Знаете, че в предизборната кампания говорехме, че ще го направим общинско предприятие. Но се оказа, че „Общински пазари“ е партньор в проект от Интегрираните териториални инвестиции и за да не застрашим тях, оставихме дружеството. Категорични сме, че там има нужда от промяна и тя вече започва. Трябва да се повишат приходите, а това може да стане само с инвестиции. Няма да чакаме големи проекти и външно финансиране – започваме със свои средства. В момента се проектира източната алея, където по-рано бяха цветята. Тя ще бъде напълно обновена. Ще се направи и съвременна тоалетна на пазара. Започваме да подобряваме условията за търговци и техните клиенти на големия пазар, нови павилиони ще има и на пазарчето до Гимназията. А в същото време се търсят атрактивни места, където общинското дружество да обособи търговски площи. И то не само в града, но и в останалите селища на общината.

Ръководството на Индустриалния парк също работи активно. Правят се срещи с потенциални инвеститори, с посредници, които биха могли да помогнат и т.н. Започната е процедура за разчистване на терена, тъй като там сега е една гора. Събират се оферти и предстои изработването на сайт, дигитализиране на всички карти, документи и презентации, за да може да се представи това, което имаме, в интернет пространството.

Най-важното, което трябва да направим, е да осигурим средствата за обходния път и за самия парк. Първият проект е част от ИТИ, а вторият от ПВУ. И двата са одобрени, но са в първите резерви. Особено за пътя имаме голям шанс. По ИТИ ще се освободят средства, тъй като много общини са прехвърлили проектите си към Приложение 3 на държавния бюджет. Държавата обмисля как да задели средства и за резервите в списъка с индустриалните паркове. От нас се иска да търсим лобита и да се борим да получим тези пари. Това е задача не толкова за борда на парка, колкото за кмета, за председателя на ОбС, за народните ни представители. Надявам се всички заедно да се преборим и Горна Оряховица да получи този шанс за развитие, който ще даде паркът.

-Кои са важните решения, които горнооряховчани да следят през втората част на годината?

-Най-важното нещо, което предстои да обсъждаме и трябва да приемем е новият начин, по който ще се определя такса смет. Този път няма да има отлагане и таксата ще трябва да се изчислява на количество, а не според данъчната оценка на жилището. В момента се подготвя механизъм как точно ще се определя таксата. Но хората трябва да са наясно, че единственият начин парите за почистване да не растат непрекъснато е като се прави истинско разделно събиране и по-голямата част от боклука да отива за рециклиране, а не на сметището.

Другото важно нещо, което ни предстои до края на годината е да решим как ще използваме средствата, натрупани от продажба на общински жилища и имоти. Със сигурност ще се строят общински жилища, но още се търси правилната формула по какъв начин.

И третото интересно нещо, което може да се развие, но още е в твърде ембрионална форма, е идея за раздвижване на ситуацията около летището.

-За финал да обобщим, успя ли ОбС да се измъкне от ролята на статист в местното управление? Пое ли полагащата му се водеща роля?

-Категорично да. В момента нито кметът, нито председателят на ОбС, нито който и да било друг има сигурност, че едно решение ще мине. Всичко минава през сериозен дебат. Така ОбС се превръща в много важен фактор при вземане на всяко решение. Заслугата е и на кмета, който не се опитва да се налага на всяка цена, и на голямата опозиционна група, и на всички останали колеги, които работят активно, защото виждат възможност да помогнат за развитието на общината. А всичко това е предпоставка за един успешен мандат и за добро управление.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Огнян Стоянов Общински съвет Горна Оряховица