Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

Колекцията „Голо тяло и еротика – творби от български художници“ гостува в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица

  02.08.2024 10:40
Колекцията „Голо тяло и еротика – творби от български художници“ гостува в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица

Експозицията „Голо тяло и еротика“ бе открита снощи в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Тя представя творби на български художници, част от колекцията на доц. д-р Пламен Пъчев - преподавател по икономика в Югозападния  университет „Неофит Рилски“ - Благоевград.

Събирана в продължение на 30 г., колекцията съдържа над 150 произведения - предимно върху хартия - на известни имена в българското изкуство. Сред тях са както представители на т. нар. народни художници – звание, с което преди 1989 г. са удостоявани творци като Владимир Димитров - Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Иван Лазаров…, така и автори от средното поколение като Греди Асса, Димитър Казаков – Нерон, Владимир Чукич, Георги Пенчев…

Изложбата в Горнооряховската галерия представя също 3 творби на един от най-добрите български изкуствоведи в момента – Калин Николов, показва колко добър художник е дъщерята на Филип Кутев – Надежда Кутева и как монументалистът проф. Валентин Старчев вижда голото тяло. В колекцията на доц. Пламен Пъчев е и творба на съпругата на поета Любомир Левчев – Дора Бонева, в Галерията могат да се видят още творби на Румен Скорчев, Петър Чуховски, Мария Духтева и др.

Времево колекцията обхваща период от 20-те години на миналия век до творби, създадени през последните месеци. По думите на самия доц. Пъчев, представяните ескизи, рисунки, графики, често са заставали в основата на големи произведения.

При създаването на колекцията е била заложена идеята да бъдат застъпени както автори, важни от гледна точка на историята на българското изобразително изкуство, така и такива, за които специалистите- изкуствоведи са дали категорични положителни оценки.

Колекцията е с разнопосочни естетически внушения и допуска широки тълкувания, въпреки че няма претенции нито за пълнота по темата голо тяло, нито за уникалност, лично се увериха гостите на откриването на изложбата.

В Горна Оряховица доц. Пъчев гостува по покана на уредника на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ Деница Иванова-Александрова. Преди гостуването си в Горна Оряховица, „Голо тяло и еротика – творби на български художници“ е била представяна в Русе, Благоевград, Пловдив, Велико Търново. В Горнооряховската галерия експозицията остава до края на август, след което поема за среща с публиката в Градската библиотека в София.


Ключови думи
доц. Пламен Пъчев Голо тяло и еротика Деница Иванова-Александрова