Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ представят най-добрите илюстрации за деца от последните 15 г.

  01.08.2024 14:07
В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ представят най-добрите илюстрации за деца от последните 15 г.

Обичате ли детски книги? А илюстрации? Разгледайте част от най-добрите илюстрации за деца през последните 15 години в изложбата на издателство „Мисли, преди да пораснеш“ на издателство „Точица“.

Изложбата е наредена от 1 до 19 август в Излобжени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Тя включва 45 творби на някои от най-добрите съвременни български художници в областта на детската книга - Аля Маркова, Анелия Пашова, Анна Георгиева, Анна Цочева, Ася Колева, Вики Книш, Вяра Бояджиева, Ина Христова, Инна Павлова, Калина Мухова, Кирил Златков, Мария Дончевска, Миглена Папазова, Мила Лозанова, Мила Янева-Табакова, Милена Вълнарова, Пенко Гелев, Райчо Станев, Сияна Захариева, Юлиян Табаков и Ясен Григоров.

Те са носители на множество награди у нас и в чужбина, а някои от книгите са издавани и зад граница.

Изложбата е част от фестивала "Варуша-юг" и се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура". На 16.08 ще има специално събитие като част от програмата на фестивала.

Децата на Велико Търново ще могат да разгледат книгите на живо. Ще могат и да получат автограф от художничката Миглена Папазова, автор на някои от най-запомнящите се илюстрации - например към книгата „Кратки приказки за досънуване“, която е в техните читанки. На следващия ден ще има ателие с Миглена Папазова и Зорница Христова, на което децата ще могат да измислят и нарисуват свои собствени фантастични животни.

Миглена Папазова е художничка, която живее и работи във Велико Търново. Но в издателство „Точица“ има и още една силна търновска връзка.

Книгата „Вкусна география“ е детска пътешественическа история, в която двама братовчеди и тяхната баба обикалят България, преживяват различни приключения и опитват различни местни лакомства. Търновските деца ще познаят тук шекерджийницата с балсуджука и пестила, а техните баби може би ще си спомнят за фурната на Тумбачко, която преди десетилетия се е намирала над Самоводската чаршия. За нея и за много други вкусни търновски истории научаваме от Мария Бодакова, която познава града отблизо повече от осемдесет години.


Ключови думи
Мисли преди да пораснеш Изложбени зали "Рафаел Михайлов" издателство "Точица"