Понеделник, 09 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново проведоха информационна акция за Международния ден на трафика на хора

  31.07.2024 13:28
Във Велико Търново проведоха информационна акция за Международния ден на трафика на хора

По повод 30 юли - Международен ден за борба с трафика на хора, в парк „Марно поле“ във Велико Търново се проведе информационна акция. Основните й цели бяха да се подобри информираността на широката общественост относно трафика на хора и да се повиши чувствителността към този проблем; да се ангажират гражданското общество и институциите да помагат за ограничаването му на местно ниво; да стимулира младите хора да бъдат по-информирани и по-предпазливи; да се обърне особено внимание на рисковите по отношение на трафика на хора групи.
МКБТХ, КСУ "Търновград" и МКБППМН, с подкрепата на Фондация Кампания А21, разпространиха информационни материали и беседваха с деца и възрастни за особеностите на престъплението трафик на хора.
Под формата на игри децата и младите хора се запознаха с опасностите от въвличане в престъплението, както и за начините, по които може да се предпазят.

Тазгодишният фокус на кампанията е ограничаване на трафика на деца. Децата представляват значителен дял от общия брой на жертвите на трафик в световен мащаб. Те са 2 пъти по-застрашени да станат жертва на насилие, докато са трафикирани, от възрастните, според доклад на Обединените нации.

Децата са подложени на различни форми на трафик – трудова експлоатация, джебчийство и просия, трафик с цел незаконно осиновяване, набиране във въобръжени сили, както и онлайн и сексуално насилие и експлоатация, обясняват организаторите на акцията.


Ключови думи
трафик на хора