Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица създава свое звено за поддържане на уличното осветление

  26.07.2024 12:11
Община Горна Оряховица създава свое звено за поддържане на уличното осветление

Общинският съвет в Горна Оряховица взе решение поддържането на уличното осветление в общината да стане общинска дейност. За целта ще бъде създадено звено към общинското предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване”, към което ще бъдат назначени четирима квалифицирани техници. Ще бъде закупено и необходимото оборудване.

В момента дейността е възложена на фирма ХИТ, но договорът изтича през октомври тази година. Идеята за създаване на общинска група цели намаляване на разходите за външни услуги.

За последните пет години разходите за уличното осветление в общината възлизат на 5 895 467 лева. В тази сума влизат близо 4 милиона лева за електроенергия. Разходите за материали, абонамент и текущи ремонти са 1 920 000 лева.

За създаването на общинското звено ще са необходими 67 000 лева за заплати и осигуровки до края на годината.

Едновременно с това стартира проект за подмяна на уличното осветление в четирите големи кметства – Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище. Новите осветителни тела трябва да бъдат монтирани до средата на 2025 г., като в резултат се очаква намаляване на разходите както за ел. енергия, така и за поддръжка.


Ключови думи
улично осветление Горна Оряховица