Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Випуск „Цар Симеон Велики“ на НВУ получава първото си офицерско звание

  25.07.2024 12:34
Випуск „Цар Симеон Велики“ на НВУ получава първото си офицерско звание

На 27 юли 2024 г. /събота/ ще се състои тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 146-и випуск „Цар Симеон Велики“ на НВУ „Васил Левски“. Ритуалът ще бъде пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ в град Велико Търново от 18.00 часа. След него, в района на НВУ „Васил Левски“ ще бъде изнесена празнична програма от 20.00 часа за випускниците, техните родители и гостите на тържеството. Участници в концертната програма са Военен духов оркестър на НВУ „Васил Левски“ и певиците Яница Русева и Нели Петкова.

218 са випускниците, които ще получат своите дипломи и свидетелства.

Първенец на Випуск 2024 на НВУ „Васил Левски” е лейтенант Даниел Костов - специализация „Разузнаване”. Той ще получи награда от министъра на отбраната, академичната награда „Полковник Борис Дрангов“ от НВУ „Васил Левски“, пруска офицерска сабя от началника на НВУ „Васил Левски“ и грамота Cum Laude за отличен успех в курса на обучение.

113 са курсантите, обучавали се в трите факултета на Университета.

6 от тях ще получат Грамота за отличник на военна специализация – лейтенантите  Николай Симеонов – отличник на специализация „Мотопехотни и танкови войски“; Ирена Демирева – отличник на специализация „Разузнаване“; Жулиана Михнева – отличник на специализация „Сигнално разузнаване и електронна война“; Йоанна Йовова Мутафчиева – отличник на специализация „Материални средства, придвижване и транспорт“; Николай Копанов – отличник на специализация „Артилерийско инструментално разузнаване“; Тони Борисов – отличник на специализация „Артилерийско и зенитно въоръжение, стрелково оръжие, оптика и бойни припаси“; Димитър Раев – отличник на специализация „Военни КИС - КСТ“.

А 17 от тях ще бъдат наградени с грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение – лейтенантите Николай Симеонов, Васил Спасов, Даниел Костов, Ирена Демирева, Поликсена Михайлова, Траяна Стоянова, Жулиана Михнева, Стоян Маджаров, Димитър Тодоров, Йоанна Мутафчиева, Мария Белчева, Мартин Георгиев, Михаела Чалъкова, Християна Тонева, Николай Копанов, Тони Борисов, Димитър Раев.

Випускниците военнослужещите в задочна форма на обучение, които ще получат своите лейтенантски пагони, са 39.

7 са военнослужещите, които завършват курса за професионална квалификация по Военно дело. Първенец на курса е лейтенант Николай Арабов.

59 са кадетите, които ще получат своите свидетелства за обучение в Професионалния сержантска колеж. Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е редник Иванка Александрова Нончева. 2 са завършилите с диплом с отличие от Професионалния сержантски колеж – младши сержант Пламен Панев от дневна форма на обучение и редник Веселина Костадинова от задочна форма на обучение.

За Спортист на Випуск 2024 са удостоени лейтенант Илия Комсийски и лейтенант Виктория Ковачка.

14 са отличените с грамоти лейтенанти сред випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и първенства./ сн. архив


Ключови думи
първо офицерско звание НВУ випуск Цар Симеон велики